07/12/2021

Vaatamisi: glamuursest moefotograafist ja muudest moeasjadest

Teles on taas moekunstikuu. Detsembri teisipäevadel kl 22 jõuavad vaatajateni ETV2 vahendusel dokfilmid suurtest loojatest ja moemaailma väljakutsetest. Kavatsen neist mõnda vaadata ja lisan siis ka oma muljed /kaldkirjas/.

„Helmut Newton. Halvad ja ilusad“ („Helmut Newton: The Bad and the Beautiful"; Saksamaa, 2020).
Dokk moefotograafia suurkujust Helmut Newtonist (pildil), kes tegi endale nime uudse lähenemisega naise kehavormide uurimisel. Newton oli elegantne, mänguline ja leidlik, kuid fotodele jäädvustatud provokatiivsed poosid ja üllatavad aksessuaarid tekitasid ka palju küsimusi.

Filmis saavad sõna Newtoni legendaarsed modellid Grace Jones, Isabella Rossellini, Hanna Schygulla, Claudia Schiffer jt ning ta naine June, kes räägivad fotograafi glamuursest elust ja karjääri saladustest.

„Warum nicht?" ütles fotograaf ja lisas, et talle meeldib olla üleannetu ja ulakas. Meeldib fotokunsti provokatiivsus, polevat oluline, kuidas on tehtud, kui tulemus talle meeldib. Seksuaalrevolutsiooni ajastul (möödunud sajandi 60ndatel aastatel) lakkas alasti inimkeha olemast tabu. Iga fotograaf tõi valja selle erinevaid aspekte. Film püüab olla filosoofiline vaade Newtoni vastuolulisele loomingule, mida mina nägin nüüd esmakordselt nii palju korraga. 

„Kiirmood – odava moetööstuse telgitagused“.
Prantsuse dokumentalistide Gilles Bovoni ja Edouard Perrini pilguheit prügimägesid tootva ning varjatud kuritarvitustest elatuva kiirmoe telgitagustesse. Millised tagajärjed on pealtnäha odavatel ja kiiretel tarneahelatel meie planeedile ja inimkonna heaolule?

„Kingad, me rännukaaslased“ („A Journey with Shoes“; Austraalia, 2020, rež Marianne Latham).
Jalatsid on inimese isikupära väljendades alati olnud staatuse, võimu, jõukuse ja seksikuse sümbol Kuidas ja mis põhjustel on kingad läbi aja lugematuid kordi oma vormi muutnud? Dokk on lugu kingadest läbi ajaloo.

Kingad viivad meid rännule, on staatuse, õnne ja edu sümbolid. Võivad olla vajadusest tingituna praktilised või mänguliselt fantastilised, vahel isegi monstrumlikud. Võivad jalgadele head teha ja kandjat kaunistada, kuid võivad teda ka armutult sandistada. Kas tahaksite endale 37 000 dollarit maksvat tennisepaari?

„Arianne Phillips – kostüümid ja rollid“ („Arianne Phillips: Dressing the Part“; USA, 2019).
Dokk Oscarile nomineeritud kostüümikunstnikust ja kuulsuste stilistist Arianne Phillipsist, kes on mõjukamaid naisi moemaailmas. Jälgitakse tema tööd filmides, Madonna staadionikontsertidel ning koostööd Gucci ja Pradaga. Sõna saavad Madonna, Lenny Kravitz, Courtney Love ja Tom Ford.

Peategelase huvitav iseloomustus oma tööle: kostüümikunstnik on kui unistuste detektiiv. Unistada, kasutada kujutlusvõimet, leida näiteks muusika seos tänavakultuuriga või kõige fantastilisemate moeideede ja -välgatustega. Põnev on koostöö kapriissete kuulsustega ja vastastikune mõistmine, mis võib sellest kujuneda.

Kõik moekunstikuu dokid on alates tänasest õhtust vaadatavad veebikanalis Jupiter.

Selles postituses on kasutatud ERRi pressiteadet ja filmikaadrit (EALi liikmetele, 7. dets 2021).

No comments:

Post a Comment