01/11/2021

Oh seda hapukurgihooaega!

Nägin eile Õhtulehe veebilehel lugu, et kirjanik, poliitik ja vanavanaema LH on juubilar ja räägib enne 80. sünnipäeva veel 79aastasena oma eluvaadetest. Loo eest ma maksma ei hakanud, sest juba nähaolevast algusest ja fotost sai mulle selgeks. et olen seda kunagi varem lugenud. Mingit viidet teksti alguses aga polnud, et tegemist on vana kirjutise taasavaldamisega. Vaatasin siis Postimehe sünnipäevalaste rubriiki ja ennäe – LH sai eile 83aastaseks. Nii et usutlus oli kolm aastat vana.

See vanade lugude uue pähe avaldamine on vist nüüd levinud, vähemasti märgatavalt sagenenud. Näiteks tänavu 20. oktoobril oli Postimehe Lemmiku-rubriigis jutt ja foto sellest, et metssiga varastas Saksamaal ühes pargis peesitavalt aadamaülikonnas mehelt läpaka ja mees ajas looma siis puhkajate vahel taga. Jälle tuli tuttav ette. Asja uurides selgus, et esimest korda oli see foto ja pilt Postimehes eelmise aasta 17. augustil, Saksamaa uudisteleheküljel thelocal.de oli see aga veel kümme päeva varem, mullu 7. augustil.

Vanu lugusid, kui need on hästi kirjutatud ja muidu huvitavad ja toredad, võib ju taas avaldada ja vahel lausa peab seda tegema, aga olgu siis juures vastav viide või seletus, millal üks või teine tekst kirjutatud on, kus ja millega seoses ilmunud. Muidu on tegemist lugeja lollitamisega.

Pealegi pole praegu ju hapukurgihooaeg*, kuigi on ohumärke, et vanade uudiste avaldamine  lausa aastaringseks kipub muutuma. Lehed võiksid lugejatele ikka värske(ma)t kraami pakkuda.

* EKSSi selgituse põhjal on hapukurgihooaeg sündmustevaene suvepuhkuste aeg (eelkõige ajakirjanike omaaegses keelepruugis).

No comments:

Post a Comment