22/03/2022

Saatus

Eile ja täna on maailma ajakirjanduses kajastatud seda, et Harkivis oma kodus hukkus reedel (18. märtsil 2022) Vene vägede rünnaku tagajärjel 96aastane Boris Romantšenko (Romanchenko), kes oli eluga pääsenud lausa neljast hitlerlikust koonduslaagrist: Buchenwaldist, Peenemündest, Dorast ja Bergen-Belsenist. Tema surma kinnitas Buchenwaldi koonduslaagri memoriaalinstituut.

Twitterist:
    Как мы узнали от его близких, наш друг Борис Романченко, который пережил нацистские лагеря #Buchenwald, #Peenemünde, #Dora и #BergenBelsen, был убит в прошлую пятницу в результате взрыва бомбы в своем доме в #Харькове. Мы глубоко встревожены. pic.twitter.com/hgJeL6gkGT
    — Stift. Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora (@Buchenwald_Dora) March 21, 2022

Lapselapse Julia sõnul tabas pomm korrusmaja, milles Romantšenko elas. Kui Julia sündmuskohale jõudis, polnud põlenud majal aknaid, rõdusid, hävinud oli ka Romantšenko korter.

Hoolimata kõrgest vanusest oli mees olnud veel elujõuline, tegelenud natside kuritegude, koonduslaagrite ajaloo ja endiste vangide saatuse uurimisega ja olnud palju aastaid Buchenwald-Dora rahvusvahelise komitee Ukraina haru asepresident. Romantšenko oli sündinud 20. jaanuaril 1926 ja sattus Buchenwaldi koonduslaagrisse 1943. a.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba kirjutas Romantšenko hukkumise kohta samuti Twitteris: „Elas üle Hitleri, mõrvati Putini poolt“. 

Saatuse irooniana nimetab Putin Ukrainas toimuvat sõda „denatsifitseerimisoperatsiooniks“.

No comments:

Post a Comment