04/03/2022

Täna on telekavas minu lemmikfilm „Ärkamised“

Täna kl 21.35 näitab ETV2 minu kõige-kõige lemmikumat filmi „Ärkamised“ („Awakenings“; USA, 1990). See on film, mida vaataksin ikka ja jälle. Muidugi ei saa ma jätta seda soovitamata. Erakordselt südamlik, hingekriipiv, kuid helge draama põhineb briti neuroloogi Oliver Sacksi samanimelisel teosel, peaosi mängivad Robin Williams ja Robert de Niro.

Olen sellest filmist kirjutanud siin blogis mitu korda.

Põhjalikumalt on „Ärkamistest“ juttu siin:
https://iltaka.blogspot.com/2008/01/rkamised-awakenings.html

Tsiteerin iseennast:
„„Ärkamised“ on minu jaoks haruldaselt hea mõjuga, kuigi selles pole esmapilgul midagi erilist. Peened tundetoonid, virvendused, head näitlejatööd, aga selle kõigega koos veel midagi seletamatut, hingeminevat ja puhastavat.
/ - - -/
Tõestisündinud lool põhinev „Ärkamised“ räägib 30 aastat koomalaadses seisundis veetnud Leonardist (Robert de Niro), kelle uut ravimit katsetav arst (Robin Williams) üles äratab ja jälgib tema käekäiku. Ja mitte ainult tema, vaid ka teiste lootusetuks tunnistatud patsientide oma.

Filmi aluseks olnud samanimelise raamatu autor on maailmakuulus neuroloog ja menukirjanik Oliver Sacks. Selle filmi arst ongi tegelikult tema ise, katsetades katatoonses seisundis letargilist entsefaliiti põdevate patsientide raviks tollal eksperimentaalset ravimit L-Dopa. Tema huvid on kuulmispuudega inimesed, skisofreenia, erinevad apraksiad ja agnoosiad, Tourette´i sündroom, propriotseptsioonihäired, autism jms.

On hingeminev vaadata, kuidas väljapääsmatus olukorras inimesed toibuvad, ärkavad, saavad uue võimaluse. Kuidas tuleb nähtavale nende sisemine sära. Ja kui nad ka hiljem, kui ravim enam ei toimi, oma olematusse tagasi langevad, on nad vahepeal ometigi taas olemas olnud. Elu on imeline kingitus.“

Oliver Sacksi uuringutel põhinevast raamatust, mis on avaldatud ka eesti keeles ja mille alusel see film on tehtud, olen kirjutanud siin:
https://iltaka.blogspot.com/2014/09/arkamised-awakenings.html

Tsitaat sellestki blogipostitusest:
„Filmimiseks oli vajalik patsientide nõusolek, aga nagu raamatus nii ka filmides on diskreetselt kasutatud nende varjunimesid. Filmimisel on Sacks olnud nii osaline kui ka vaatleja ning väga huvitavad on tema kirjeldused näitlejate tööst oma rollidega, haiguse detailse tundmaõppimisega, käitumisviiside peensuste tajumisega. Robert De Niro (Leonard) süvenes näiteks oma osasse sedavõrd, et ehmatas Sacksi ära, kui tundide kaupa ühes ja samas haigusseisundis „viibis“ – Sacks unustas koguni, et tegemist on näitlejaga, mitte ühega tema patsientidest. Robin Williams aga mängis filmis arsti, kes sisuliselt oli dr Sacks ise – ka tema õppis oma tegelaskuju põhjalikult tundma ja filmi tegemise käigus said neist suured sõbrad. Sacksi ja Williamsi sõprus kestis kuni viimase hiljutise surmani.
Doris Lessing on „Ärkamiste“ kohta öelnud: „It makes you aware of the knife-edge we live on.““

Kolmanda postituse kirjutasin siis, kui maailmakuulus neuroloog ja kirjanik Oliver Sacks 30. augustil 2015 suri 82aastasena maksavähki.
https://iltaka.blogspot.com/2015/09/uks-uinumine.html

Soovitan „Ärkamisi“ täna õhtul vaadata. Ma ei tea, kas see ka Jupiteris järelvaatamisele tuleb.

Foto: filmikaader „Ärkamistest“.

No comments:

Post a Comment