03/03/2022

Solidaarsus

Lisaks ukrainakeelsele otsekanalile ICTV UA vahendab Jupiter sellest nädalast ka venekeelset telekanalit „Current Time“ („Настоящее Время“). See on Raadio Vaba Euroopa ja Ameerika Hääle poolt ellu kutsutud venekeelne telekanal, mis vahendab 24 tundi ööpäevas uudiseid ja reportaaže Ukrainas toimuvast. Jupiter on kanali lisanud otsekanalite valikusse, et pakkuda vene keeles täiendavat infot Ukraina sõja kohta. „Current Time“ on Jupiteri vahendusel nähtav arvutis ja mobiiliseadmetes nii Eestis kui ka välismaal. Kanalit saab jälgida aadressil: https://jupiter.err.ee/otse/ext1.
(ERRi pressiteatest 3. märtsil '22.)

* * *
Natuke sellest, mida arvavad praegusest olukorrast, sõjast ja rahust need välismaa blogijad, keda olen suhteliselt kaua jälginud.

Teisel sõjapäeval alustas soomlanna Marjatta Mentula oma raamatublogis „Marjatan kirjat ja mietteet“ postitust Nobeli rahupreemia saanud peapiiskopi, aparteidi vastu võidelnud Desmond Tutu sõnadega: „Kui elevandi jalg on hiire saba peal ja sa ütled, et oled erapooletu, siis on hiirel raske mõista sinu neutraalsust.“ Edasi kirjutas Marjatta, kuidas helistas eelmisel neljapäeval lapselapsele, et õnnitleda teda 12. sünnipäeval, ja lapse esimesed sõnad olid: „Venemaa on alustanud sõda.“ Küllap mäletab laps kogu oma elu seda sünnipäevahommikut.

Seejärel nägi Marjatta ühe tuttava seinal FBs vana kaarti, millega too tuttav vist tahtis õigustada Venemaa rünnakut Ukraina vastu. „Justkui ajaloo käigus toimunud muudatused õigustaksid tänase päeva sõda. Kuidas küll keegi saab sõda õigustada! Kui olla kaugel kosmoses, siis näeme, et meil on ainult üks maakera.  Olen jahmunud. Olen aeglane ja kurb. Olen kohutavalt pettunud ja vihane,“ kirjutab Marjatta, arutledes, et üheski riigis ei tohiks kellelegi anda  liiga palju võimu, sest kes tahes võib sattuda suurusehullustusse, jääda vaimuhaigeks või muutuda muul kombel ebausaldatavaks, eriti käib see ennast eraldanute ja teistest kõrgemale asetanute kohta. Mürgitaja kardab, et teda mürgitatakse.

Marjatta on veendunud, et ebaõigluse toimepanekut ei või jääda kõrvalt vaatama. Kuidas aga toimida targalt nii, et sõda ei leviks. Albert Einstein ja teised teadlased mõistsid, et nad on loonud kohutava relva ja kirjutasid 1955. a maailma liidritele Russelli-Einsteini manifesti, milles nad hoiatasid tuumarelvade kasutamise ohtude eest ja kutsusid üles otsima rahvusvahelise konflikti lahendamiseks rahumeelseid lahendusi. Aga see juhtus liiga hilja, aega ei saanud tagasi pöörata.

„Meil on pandeemia ja mure keskkonna pärast, midagi halba poleks olnud vaja siia lisada. Kuidas saab kõige selle keskel veel sõda alustada,“ küsib Marjatta oma blogis ja püüab end lohutada vanalooga 1200. a elanud Pärsia kuningast, kes valitses oma kuningriiki ülima tarkusega. Kui kuningalt küsiti tema valitsemiskunsti saladust, näitas ta küsijale oma sõrmuse sissepoole kirjutatud tarkust: „Ka see läheb mööda“. „Selline mõtteviis ei muuda valitsejaid kunagi hirmuvalitsejateks, kelle tõetunnetus kaob,“ tõdeb soomlannast raamatublogija.

Soome kirjanik Hannu Mäkelä avaldas oma blogis igati lugemisväärse arutluse „Putin ja Pandora laegas.“ Selle leiab aadressilt:
https://hannu.mäkelä.net/2022/02/25/putin-ja-pandoran-lipas/

Hulk aastaid olen lugenud DJan-i kahte blogi. Saanud praegu 79aastaselt ameeriklannalt, kelle nime ma ei tea, innustust nii igapäevasteks joogaharjutusteks kui ka osa tema elutarkusest. Iga pühapäeva varahommikul kirjutab ta ühes blogis oma mõtetest seoses möödunud nädalaga ja mediteerib olnu, oleva ja tuleva üle. Viimati (27. veebr) lõpetas ta oma postituse Ukraina lipu fotoga ja kirjutas:

„Enne kui lähen oma tänaste tegemiste juurde tahan austada Ukraina kodanike vaprust võitluses oma õiguse eest elada vabalt. Minu jaoks on vabadus olnud enesestmõistetav. Hommikul ärgates oli mu esimene mõte vaadata uudiseid, näha, et Kiiev ikka veel seisab ja ei ole okupeeritud. Vene pealetung on tugev, kuid Ukraina kaitseb oma õigust olla suveräänne ja otsusekindel. Olen Ukrainaga solidaarne.“

Oma teises blogis „DJan-ity“ kirjutab DJan tavaliselt oma rohketest matkadest koduses Washingtoni osariigis, 28. veebruari postituse pealkiri oli aga „Päevalilled ja pisarad“. Ta sai just teada, et päevalill on Ukraina rahvuslill ja otsis oma fotode hulgast välja päevalille pildi. Siis vaatas ta viimaseid teleuudiseid ja oli pisarateni liigutatud rahvusvahelisest üksmeelest.

„I would like to give a shout out to the Lion of Kyiv: Volodymyr Zelensky. He not only is leading by example, refusing to leave when his country is under attack, but also showing how a much stronger and better armed foe can be, if not defeated, at least held off. The rest of the world is watching this amazing person stand up to tyranny. It does make me wonder if we have anybody with that kind of grit in our own political theater. Surely we must, surely. There are more courageous leaders today because of the example he has shown to the world,“ kirjutab DJan. Ja tsiteerib Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnu:

    „If we come under attack, if we face an attempt to take away our country, our freedom, our lives and the lives of our children, we will defend ourselves. When you attack us, you will see our faces. Not our backs, but our faces.“

Seekordne moblafoto – „maailm“ Ukraina värvides – on Õismäe lähistelt, okt 2021.

No comments:

Post a Comment