07/03/2022

Vaikima sunnitud


Olen üsna tähelepanelikult jälginud ajakirjanduse käekäiku praegusel Venemaal. Elan kaasa sõltumatute ajakirjanike muredele. Salvestasin enesele Venemaa sõltumatu väljaande Novaja Gazeta märtsialguse lood sellest, kuidas sõltumatuid ja sõda ehk Ukrainas toimuvat Venemaa agressiooni sõjaks nimetavaid meediakanaleid ja väljaandeid suletakse. Ka siinse pildi laenasin Novaja Gazetast (loodan, head kolleegid, et te ei pahanda!), sest see on ausa ajakirjanduse vaikima sundimise sümbol.

Siia ma pikki lugusid ei pane, küll aga mõned veebilehel avaldatud teated, näiteks karmid käsud, mille all Vene ajakirjandusel tuleb toimida:

„24 февраля, в день начала „специальной операции“ в Украине, Роскомнадзор потребовал от СМИ при ее освещении использовать информацию и данные „только из официальных российских источников“. „При подготовке своих материалов и публикаций, касающихся проведения специальной операции в связи с ситуацией в Луганской Народной Республике и Донецкой Народной Республике, они обязаны использовать информацию и данные, полученные ими только из официальных российских источников“, – говорится в заявлении РКН. За невыполнение этого требования грозит штраф на сумму до 5 млн рублей по статье 13.15 КоАП и блокировка сайтов изданий.

4 марта в УК введена статья 207.3 – „О публичном распространении заведомо ложной информации об использовании Вооруженных Сил РФ в целях защиты интересов России и ее граждан“. Согласно ей, за распространение „фейков“ можно получить до 10 лет лишения свободы. Если это повлекло „тяжкие последствия“ – до 15 лет.““

4. märtsil teatas Novaja Gazeta:

„В силу вступил закон о наказании за „фейки“ о действиях российских Вооруженных Сил. Это, безусловно, отразится на полноте редакционной повестки, и многие материалы мы вынуждены удалить. Однако мы приняли решение продолжать работу.“

Tuletan siinkohal meelde, et Novaja Gazeta peatoimetaja Dmitri Muratov, kes hiljuti ka Eestis viibis, pälvis 8. oktoobril 2021 Nobeli rahupreemia. Oma lehe kohta on ta öelnud: „Ma ei armasta sõna „missioon“, sest seal, kus on missioon, on ka messias, ja kus on messias, seal on ka kummardamine, aga meie töö eesmärk on – ajal, kui suurem osa Vene meediast teenindab riiki – ühiskonna teenimine.“

Märtsi alguses suleti väga populaarsed, terava ütlemisega ausameelsed ja sõjavastased telekanal Dožd ja kõik raadiojaamaga Ehho Moskvõ seotud väljundid, kaasaarvatud veebileht rohkete blogidega.

Ehho Moskvõ (Эхо Москвы) oli 22. augustil 1990 loodud raadiojaam, mis edastas ööpäev läbi uudiste- ja jutusaateid 3. märtsini 2022. Jaama on nimetatud „Venemaa vaba ajakirjanduse viimaseks bastioniks“. Peatoimetaja oli alates 1998. aastast Aleksei Venediktov, omamoodi legend ajakirjanike hulgas. Aktsiaseltsi Ehho Moskvõ aktsiatest kuulus 66% Gazprom-Mediale, 34% jaamas töötavatele ajakirjanikele. 1. märtsil otsustas Roskomnadzor raadiojaama sulgeda, direktorite nõukogu hääletas raadiojaama likvideerimise poolt.

Dožd (Дождь) oli samuti ööpäev läbi töötav telekanal koos mitme kaasväljundiga. Põhiliselt anti edasi uudiseid, analüüse, diskussioone ja autorisaateid, aga ka kontserte, dokfilme jm. Poliitiliste sündmuste ja protestiliikumiste puhul ei jäädud kõrvaltvaatajaks, vaid öeldi oma sõna. Roskomnadzor piiras telekanali tegevust, ajakirjanikke ähvardati ja 2. märtsil lahkus neist suur osa eesotsas peatoimetaja Tihhon Dzjadkoga Venemaalt. Päev hiljem teatas telekanali peadirektor Natalja Sindejeva, et telekanali kollektiiv on otsustanud töö ajutiselt katkestada, kuid kunagi tulevad nad taas. 

Olen olnud rohkem kursis Ehho Moskvõ tegevusega, selle väga heade ajakirjanike ja asjalike saatekülaliste saateid kuulanud ja vaadanud, blogisid ja arvamusartikleid lugenud, Doždi olen vaadanud vähem. Pean nendest ilmajäämist suureks kaotuseks. Venemaal on nüüd veel vähem võimalusi tõde teada saada. Kirjutasin siin vaid kahest suurest kanalist, aga ausa sõna väljaütlemise võimalustest on ilma jäetud või jäämas ka väiksemad sõltumatud väljaanded.

Suur enamik Venemaa ajakirjanikest on uutele seadustele allunud ilma igasuguseid vastulauseid ja küsimusi esitamata. Sama on sisuliselt teinud ka Venemaa Ajakirjanike Liit. Üheks väheseks erandiks on selle Karjala osakonna ajakirjanikud, kes on pannud sõjatsensuuri seaduslikkuse küsimärgi alla ja seda ka avalikult teatanud. Küllap ei ole neil kerge.

EDIT, 8. märtsil 2022: Lisan siia olulised kuulamissoovitused (vene keeles) YouTube'ist. Videod on pikad, kuid pakuvad rohket mõtteainet.
Акунин – что происходит с Россией / вДудь. Kirjanik Boris Akunini tõlgendus sellest, mis toimub Venemaaga ja Venemaal. Jutuajamine 4. märtsil 2022.
https://youtu.be/70RmF0rPj9o
Дмитрий Муратов: Здорово определились добро и зло“; Скажи Гордеевой“. Ajalehe Novaja Gazeta peatoimetaja, Nobeli rahupreemia laureaadi Dmitri Muratovi vestlus maailmast ja rahust, mida enam ei ole, ning elu reaalsusest. Jutuajamine 7. märtsil 2022.
https://youtu.be/8CW-WAJq0ts.

EDIT: 28. märts 2022. Täna kl 14.49 teatas Novaja Gazeta veebileht:
„Мы получили еще одно предупреждение Роскомнадзора.
После этого мы приостанавливаем выпуск газеты на сайте, в сетях и на бумаге 
 до окончания „специальной операции на территории Украины“.
С уважением, редакция „Новой газеты“.“

No comments:

Post a Comment