18/03/2010

Valged lehed

Peaksin kirjutama tähtsatest ja üldhuvitavatest asjadest...

Sellest, et täna hommikul tegi kaubalennuk hädamaandumise Ülemiste järve jääle. Linda pisarad on Tallinna vesi. Joogiks, näopesuks, toidukeetmiseks, laste vannitamiseks, dušivõtmiseks, lillekastmiseks ja tuhandeteks veepuhtust eeldavateks asjadeks veel. Ja lennuki õnnetu jäändumine ning tema aegavõttev minemalohistamine on päästemeeskondadele raske õppetund.

Sellest, et täna oli Eesti Ajakirjanike Liidu kongress. Just täna hommikul ilmusid ajalehed puhaste valgete külgedega protestiks kavandatava seaduse vastu. Aga ma pole päris kindel, et valgeküljeline protest kõige parem oli. Lugeja ootab ajakirjanduselt midagi muud ja need valged leheküljed oleksid võinud sisaldada seda midagi muud - põhjendatud analüüsi, asjalikku arutelu. Olen töötanud ajal ja väljaannetes, kus paberiraiskamine oli patt ja paberimuretsemine kallis ning vaevanõudev - sestap ootaksin ajakirjanduselt ka siis sisu, kui ajakirjandusel endal rasked päevad on. Mitte valgeid tühje lehti...

Selline päev siis, mil puhasvalge oli see, mis pidanuks musta trükikirja täis olema, ja määrdus see, mis peaks inimeste jaoks eluveena puhas ja selge olema.

Aga mulle päris isiklikult oli oluline tänane juhuslik kohtumine aastate eest mu elus mitte just tähtsusetut osa etendanud inimesega. Ma vaatasin talle otsa, rääkisin paar sõna juttu ja ... sain aru, et tollal aastate eest olin ta lihtsalt välja mõtelnud.

Link viib blogisse, kus on väga hea pilt hommikusest lennuõnnetusest.

3 comments:

  1. see on see lahkukasvamiste teema...

    ReplyDelete
  2. Mina, lapsest saati nonkonformist, ei saa aru kogu selle valgete lehtede kampaania eesmärgist ja tundub, nagu arvaks ajakirjandus, et seadused neile ei kehti või oleks nad kuidagi muudest elukondadest tähtsamad. Ei ole! ☺ Amet nagu iga teinegi. Pealegi viimasel ajal on Eesti ajakirjandus (siit kaugelt nähtuna) mandunud peamiselt just nagu oma olemasolu õigustama, suurt midagi sisuliselt tegemata.

    ReplyDelete
  3. Eks ajakirjandusel ole igasuguseid aegu. Kurb on kui lisaks valgetele lehtedele ilmneb ikka sagedamini paljudes väljaannetes ka sisuline tühisus elik tühjus (on muidugi ka rõõmustavaid erandeid).
    Lugesin just täna kellegi blogist, et kui ajalehti lugeda veebist, siis tegelikult ei saagi aru, kui sisutühjad on mõnigi kord nendesamade lehtede paberväljaanded. Aga see on juba teine teema.

    ReplyDelete