04/04/2009

Potuska - mälestuste padi


Käisin Soome Instituudis Potuska-näituse avamisel. Tahtsin näha, missugused on nn jutustavad padjad, mida on valmistanud Tallinna Soome koguduse ingeri vanaprouad koostöös Soome Ingeri Kultuuriseltsiga.

Ingeri kultuur on suures osas mälestuste ja mäletamise kultuur. Koduta jäetud rahvas, kes nüüd taas Soomes juurdumas on. Aga paljud, kes Eestis sündinud ja üles kasvanud, on siiski Eestis edasi või siia tagasi tulnud, sest oma sünnimaalt on raske lahkuda.

Fotod tähtsatest hetkedest ja olulistest inimestest kanti kangale, millest omakorda õmmeldi padjakatted. Osa pilte on kantud ka savitöödele. Kes veel aru ei saanud, sellele selgituseks, et ingeri "potuska" tuleneb vene "paduškast".

Need padjad on huvitavad kui omamoodi infokandjad. Südamlikud ajalootalletajad, armsad asjad ka kibekiirel arvutiajastul. Näitus Soome Instituudis jääb avatuks kuni aprilli lõpuni.

Arvasin, et tegu on lihtsalt väikese väljapanekuga, aga kokku oli tulnud palju rõõmsas pidutujus elevil inimesi. Nägin ka oma kunagist klassivenda, kes samuti ingerlane. Ega ma lapsena ju osanud midagi sellest arvata, et ta justkui päris-eestlane polnud, aga ajapikku olen ingerlaste raske saatusega natuke rohkem tuttavaks saanud.

Ilus päev oli, meenutati, lauldi, tantsiti...

Mõnda potuskat pildistasin, ühel fotol on ka savitööd.

No comments:

Post a Comment