01/09/2021

Läinud kuu märksõnu: Kaplinskist presidendini

Täna on 1. september, sobiv aeg meenutada läinud augustikuu märksõnu.

80. Kaheksakümneseks sai Helgi Sallo. Kaheksakümneselt läks siitilmast Jaan Kaplinski.

Sallo. Koolitüdrukuna nähtud „West Side Story“ meenus temast mõteldes esimesena. Helgi Sallo ja Harri Vasar. Suurepärane elamus, mis mul küll vist kunagi ei unune. Sestsaati sai Helgi Sallo üheks minu lemmikuks. Ajakirjanikuna olen temaga ka mõnel korral kohtunud. Igati tore inimene nii elus kui ka juubelipuhuses teleusutluses.

Kaplinski. Olen tema loomingut lugenud üsna palju, kuid kaugeltki mitte kõike. Mind on köitnud esseed ja mõtisklused, luule ja romaanid. Meeldis aeg-ajalt käia tema kodulehel, mis vististi läks koos kirjanikuga kaduvikku, vähemasti minu arvutis see enam ei avane. See oli huvitavalt mitmekesine koduleht – suure mõtleja vääriline. Ei teagi kas internetist kadunud kirjaniku või tema lähedaste soovil. Õnneks on alles Jaan Kaplinski blogi Ummamuudu, mida palju aastaid lugenud olen ja mille viimane postitus 11. juulil lausa märgilise, et mitte öelda prohvetliku tähendusega on, kui vaadelda Afganistanis augustis toimunut. Südamlikult meenutas oma blogis kauast sõpra Jaan Kaplinskit põhjanaabrite kirjanik Hannu Mäkelä  ja üks teine Soome tuntud blogija kiitis Kaplinski imetletavalt tabavat ja täpset sõnavara ja kutsus soome lugejaid lugema Kaplinski mälestuseks vähemalt üht tema teost.

Afganistan. Ajaloo kurbloolus. Inimeste hingevalu. Surmad, pagemised ja lahkumised. Plahvatused. Tuleb meelde, kuidas ma lapsena lugesin raamatuid kaugete maade laste elust. Afganistani kohta oli ka päris mitu juttu, mis kõik kokku tekitasid minus juba tol ammusel ajal tunde, et sellele maale oma nina toppijad saavad sealsetelt elanikelt varem või hiljem lüüa ja et sinna sissetungimine ei lõpe kellelegi hästi. Paradoksaalsel moel on ajalugu seda minus lapsena tekkinud mõttekäiku ikka ja jälle toetanud.

President. On tore, et sedapuhku olid valikus teadlased. Aga presidendivalimised ise kujunesid tüütuks ja ebameeldivaks sõuks, kusjuures nii mõnedki riigikogulased ja erakonnad nägid enese korraldatud tsirkuses ilmselt võimalust end kohalike valimiste eel eksponeerida. Palju oli ka ajakirjanduse tegemata jäänud tööd kandidaatide kandidaatide ja muude asjapulkade tutvustamisel. Vastsaadud, kuid alles oktoobris ametisse astuva presidendi kohta ei oska ma midagi arvata, kuid loodan, et ta on asjalik ja tark tegema asjalikke ja tarku otsustusi.

August. Jah, tõepoolest on augusti märksõna august ja puudel peavad augusti lõpul kindlasti punetama pihlad, et järgmine, koolikuu saaks alata. Selles blogis oli augustis palju fotosid tänavakunstist – algelistest kriipseldustest kuni tõeliste kunstitöödeni välja. Nende fotodega jätkan ka edaspidi nii iseseisvate postitustena kui ka illustratsiooniks mu mõttekäikude juurde. Seekordsed fotod on taas külalisesinejalt ja tehtud ühe kooli lähistel mõni päev enne kooliaasta algust.





Moblafotod, august 2021.
Aitäh külalisesinejale fotode eest.

No comments:

Post a Comment