14/02/2021

Vaatamisi: „Maailm jalge ees“

Vaatasin mõni päev tagasi ETV2 linnaruumidokkide kuu raames dokfilmi „Maailm jalge ees“ ja kirjutasin sellest esialgu koondpostituses, mida täiendan sedamööda, kuidas teemakuu jooksul filme vaatan. Et aga paljud blogilugejad neid täiendatavaid postitusi uuesti ei loe, otsustasin sellest dokist teha uue, eraldi postituse. Põhjus on lihtne: see dokk meeldis mulle väga ja ma tahaksin, et kõik need, kellele see võib huvitav olla, seda kindlasti näeksid. Praegu on selleks Jupiteris ja ETV2 järelvaatamises võimalus.

Eelteate kohaselt kulgeb see film koos peategelase Matt Greeniga mööda New Yorki. Matt on otsustanud läbi käia kõik New Yorgi tänavad – ühtekokku kõvasti üle 12 000 km. Ta ei oska seletada, miks ta seda teeb, kuid on selle nimel loobunud tööst, korterist ja varast. Avastused, mida ta linnas kõndides teeb, on talle parim tasu.

Eelteate põhjal tahtsin seda filmi kindlasti näha.  Ja see oli väga hea otsus!

„Maailm jalge ees" („The World Before Your Feet“, 2018, rež Jeremy Workman) on sõna otseses mõttes suurepärane film, lihtne, aga väga mõjuv. Minu jaoks igatahes, seejuures sai sellest mu viimase aja parim filmielamus.

Matt Green on kuue aastaga kõndinud New Yorgis ligi 12 000 km tänavatel, parkides ja randades. Ta on tähelepanelik vaatleja ja hea suhtleja. Tema New York on teistmoodi, kui oleme harjunud nägema.

Soovitan seda dokki kõigile neile, kellele meeldib uidata oma kodulinna või muude linnade tänavatel ja mõtestatult vaadata kõikjal ringi. Matt Green on ühtaegu nii turist oma linnas kui ka filosoof oma aruteludes.

Natuke on tutvustatud peategelase elu (37aastane endine insener, ööbinud oma uitamistel 50 eri paigas, põhiliselt sõprade juures või kassihoidjana, kulutab päevas 15 dollarit, uurib põhjalikult nähtud kohtade, ka pisiasjade ajalugu, kirjutab sellest oma blogis „I'm just Walkin'“, mille samuti üles otsisin ja mis süvenenud lugemist väärib).

Matt käib koolides lastele oma retkedest kõnelemas ja lapsed on väga innustunud kuulajad. Matti kõndimist ja vaatamisi võrreldakse teiste kõndijatega ja nende tähelepanekutega. Tal on kombeks nähtut pildistada ja pilte on tuhandeid. Mõned sajad neist on põnevatel teemadel (Z-täht juuksuriäride siltidel, traagilise 11. septembri mälestusmärgid ja tänavakunst, kalmistud, lilled...)

Niisugune film, mida kavatsen veel vähemasti korra vaadata.

ERRi pressiteatele lisatud foto autorina on nimetatud Michael Bermanit.
1400.

No comments:

Post a Comment