02/02/2021

Vaatamisi: linnaruumidokid, millest üks mulle väga meeldis

Täna kl 21.30 algab ETV2-s teemakuu, mille tähelepanu keskmes on linnaruum, teatas ERR pressiteates EALi liikmetele. Dokid tele-esilinastuvad ETV2-s veebruari teisipäevadel kell pool kümme õhtul.

Panen pakutava siia kirja ka oma blogi lugejate jaoks. Muljed (kaldkirjas) lisanduvad siis, kui filme vaatan.

Tänaõhtune teemakuu esimene dokk „Elutud elamispinnad“ uurib aina paisuvat globaalset kinnisvaraäri ning selle võitjaid ja kaotajaid. Võrrandi ühele poole jäävad raha, arendajad ja ärimehed, teisele poole aga inimesed, kel napib vahendeid selle ralliga kaasa minna.

„Elutud elamispinnad“ („Push“, Rootsi, 2019, rež Fredrik Gertten)  vaatleb ÜRO inimõiguste eriraportööri Leilani Farha tööd, mõjudes veidi ka isikupromona. Olulisemal kohal on siiski eluaseme ja inimõiguste probleemid kogu maailmas (näit Torontos, Valparaisos, Londonis, New Yorgis, Uppsalas, Milanos, Barcelonas jm). Eluase kallineb kiires tempos, palgad ei jõua sellele kuidagi järele; tugevneb suurarenduste surve inimeste lahkumiseks kodust, rohkeneb maa ülesostmine ja suureneb luksuskorterite ehitamine. Kortereid ei müüda neis elamiseks, vaid investeeringuks. Kahtlased põlengud, näiteks Grenfill Toweri tulekahju 2017. aasta juunis. Milton Friedmani majandusteooria kriitika. Keskpärane film, aga pani mõtlema.

Teisena on 9. veebruaril kavas dokk „Maailm jalge ees“, mis kulgeb koos selle peategelase Matt Greeniga mööda New Yorki. Matt on otsustanud läbi käia kõik New Yorgi tänavad – ühtekokku kõvasti üle 12 000 km. Ta ei oska seletada, miks ta seda teeb, kuid on selle nimel loobunud tööst, korterist ja varast. Avastused, mida ta linnas kõndides teeb, on talle parim tasu.

Eelteate põhjal otsustasin seda filmi kindlasti vaadata. Ja see oli väga hea otsus!

„Maailm jalge ees" (
„The World Before Your Feet“, 2018, rež Jeremy Workman) on sõna otseses mõttes suurepärane film. Minu jaoks kindlasti, seejuures sai sellest mu viimase aja parim filmielamus.

Kirjutasin sellest lihtsast, aga väga mõjuvast filmist eraldi blogipostituse.

Ei vaadanud kaht dokki. Üks neist („Miks me sõidame jalgrattaga?“) käsitleb Hollandi jalgrattakultuuri ning rattasõidu mõju linnaplaneerimisele ja -arengule, linnaelanikele ja ühiskonnale tervikuna. Teises („Kass Amsterdamis“) viib kass Abatutu vaataja retkele oma kodulinna tänavate varjatud soppidesse, kus kõrvuti inimestega kohtab ka metsikuid loomi. Pressiteade lubas naljakat ja kaasahaaravat elamust kogu perele.

Selles postituses on kasutatud ERRi pressiteadet ja sellele lisatud fotosid. „Maailm jalge ees“ foto autor on ERRi andmetel Michael Berman.

No comments:

Post a Comment