05/04/2020

Loojangumaja lõpp

See maja armastas päikest. Suvised päikeseloojangud valgustasid ta esikülge oma imeliste toonidega ja maja oli neis ilus.

Seda maja armastasid vikerkaared, moodustades vihmapäevade õhtute päikesevalguses tema kohale kõrge värvika kaare, mille all ta taas ilus oli.

Ilusaks majaks me seda pärast valmissaamist 1970. aastatel kutsusimegi, sest hoone erines teistest Mustamäe majadest ja oli metsa servale paigutatud sobiva respektiga. Õigupoolest hakkas seda maja ilusaks majaks kutsuma mu ema, kes armastas seda päikesekiirtes vaadata ja keda enam hulk aastaid ei ole. Üleeilsest õhtust ei ole enam sedagi, mis sellest majast pärast lammutamiskuid veel alles oli.

Allolevad fotod on hoone viimastest kuudest. Varem oleme seda pildistanud väga palju, siia blogisse on mõned fotod ka jõudnud. Need siin on lõplikust lahkumisest.

Maja lammutamine algas veebruari alguses. Siinne pilt on 14. veebruarist.


28. veebruaril oli selge, et sellele majale ei halasta enam keegi.


Järgmised pildid on 20. märtsist (eelmisel õhtul oli suur osa majast alla kukutatud, mis lähedalasuvates hoonetes lausa „maavärinatõuke“ põhjustas...



ja nädal hiljem...



2. aprilli õhtul taheti maja lõplikult maha tõmmata, aga ta osutas mitu tundi vastupanu. 3. aprillil alustati allesjäänud osaga uuesti. Pealtvaatajaid kogunes koroonakartusest hoolimata rohkesti.


Maja oleks nagu veel päikest oodanud ja kui selle kiired 3. aprilli õhtul teda veidikeseks ajaks viimast korda paitasid, ohkas maja leplikult. Selle viimse ohkega andiski ta mõned minutid enne poolt kaheksat lammutajatele alla.

Viimane foto on tehtud järgmise päeva hommikul.


- - -
Neil piltidel pole suurt tolmupilve, mis tekkis, kui hoone lõplikult kokku kukkus. Keegi on sellest kokkuvarisemisest aga video teinud, mida saab vaadata ERR portaalist:
https://www.err.ee/1073006/video-endise-hermese-hotelli-hoone-suurejooneline-langemine

- - -
Selle majaga seoses on siinse blogi viimaste aastate olulisemad postitused need:
„See ei olnud hea uudis ehk Vaimuhaigla kolimisest Seewaldist Mustamäele“
http://iltaka.blogspot.com/2019/01/see-ei-olnud-hea-uudis.html
„Majad: muutused ja saatused. Mis saab auhinnatud kunstiteosest?“
http://iltaka.blogspot.com/2019/11/majad-muutused-ja-saatused-mis-saab.html
„Lammutamine on jõudmas pannooni (Täiendatud teabega PERH-i ametlikust kinnitusest Muinsuskaitseametile, et kunstiteos säilib.)“
http://iltaka.blogspot.com/2020/02/lammutamine-on-joudmas-pannooni.html

No comments:

Post a Comment