07/02/2008

Tähtede laul - laul tähtedele


Vahel moodustub Elu imelistest kokkulangevustest muinasjutt, mida kunagi ehk hakatakse ka tulevastele põlvedele jutustama. Oli kord... Mis sellest, et keegi kuskil arvab, et "pärast seda" ei pruugi veel tähendada "selle pärast".

Muinasjuttudes saavad kokku aeg ja ruum, füüsika ja lüürika, teaduse uued teadmised ja vanad veedalikud tarkused; neis tegutsevad inimesed, pühakud, inglid, gurud jt vaimsed õpetajad, jumalad, tulnukad tähtedelt ja kes teab, kes veel.

Võib-olla algas see muinasjutt sellest, kuidas laulvad noormehed 1968. aastal läksid Indiasse endale guru otsima. Leidsidki. Maharishi Mahesh Yogi. Tema mõjutusel tegid ilusaid laule emakesest maast ja universumist. Hiljem olevat nad gurus väidetavalt pettunud, kuid kõik, mida rahvas räägib, ei tarvitse veel tõsi olla. Võib-olla olid guru ja muusikute vahelised sidemed midagi hoopis suuremat, kui tavainimene mõelda oskab. Alljärgnev näib seda tõestavat...

NASA teatel (ja siin tuleb taas kord mängu teadus) saatis süvakosmose uurimisvõrk (Deep Space Network, DSN) 5. veebruari 2008 öösel kell kaks Eesti aja järgi kosmosesse ansambli The Beatles laulu "Across the Universe" ("Läbi maailmaruumi").

USA rahvuslik aeronautika- ja kosmoseadministratsioon (NASA) ajastas selle aktsiooni mitme juubeliga. Laul "Across the Universe" võeti linti 40 aastat tagasi, 45 aastat tagasi asutati DSN, rahvusvaheline kosmosesse suunatud antennide võrgustik. 50 aasta eest lasti kosmosesse esimene USA satelliit Explorer 1 ja loodi NASA. Lisaks sellele hakkasid biitlid koos laulma umbes 50 aastat tagasi, teatas NASA.
"Muinasjutuline! Hästi tehtud, NASA!" kirjutas Paul McCartney meilis kosmoseagentuurile. "Andke võõrplaneetlastele edasi minu tervitused."

Antennid olid suunatud Põhjanaela suunas, mis asub Maast 431 valgusaasta kaugusel. Laul liigub tähe poole elektromagnetilise laine kujul kiirusega umbes 300 000 kilomeetrit sekundis.
NASA meenutas, et ansambli The Beatles muusika ei kõla kosmoses esmakordselt. 2005. aasta novembris osales Paul McCartney kontserdil, mida transleeriti rahvusvahelisse kosmosejaama, ja esitas laulu "Good Day Sunshine". Mõnele astronaudile aga meeldis ärgata selliste laulude saatel nagu "Here Comes the Sun," "Ticket to Ride" ja "A Hard Day's Night".

Laulus "Across the Universe" kõlab korduvalt tervitus ja austusavaldus "Jai Guru Dev". Guru Dev ehk Tema Jumalikkus Swami Brahmananda Saraswati, Jyotir Math´Jagadguru Bhagwan Sankaracharya on Maharishi Mahesh Yogi õpetaja, väidetavalt on just tema pannud aluse transtsendentaalsele meditatsioonile (TM), mida Maharishi arendas ja edasi viis.

Seda laulu, kui NASA tervitust maailmaruumile mängisid tol 5. veebruaril korduvalt maailma raadiojaamad ja telekanalid, laul levis universumis. Samal õhtul, kümme tundi laulu saatmisest hiljem, suri oma kodus Hollandis Maharishi – lahkus oma kehast, nagu sel puhul on tavaks öelda. Läks oma õpetaja juurde, läks teispoolsusse, läks teadmisega, et on oma töö maa peal teinud (millest ta kõneles veel oma sünnipäevaläkituses 12. jaanuaril 2008), "läks lauluga, läks lauluga" võiks ütelda...

Niisugune kokkulangevus siis – tähtede laul, laul tähtedele.

Huvitav on seegi, et samal ajal, kui Maharishi põrm esmaspäeval, 11. veebruaril Allahabadis Gangese voogudesse jõuab, on seal koos miljonid palverändurid kogu maailmast. Toimub Kumbh Mela (Kumba Mela).

No comments:

Post a Comment