06/02/2008

Maharishi lahkumine


Eile kell 22 suri oma kodus Hollandis üks suuremaid vaimseid juhte Maharishi Mahesh Yogi.

Võtsin pärast sellest teada saamist juhuslikust kohast lahti tema suurepärase raamatu "Olemise teadus ja elamise kunst". Ette sattus peatükk käitumisest. Tsitaat:

"Peame seetõttu arendama oma meelt, et võiksime loomupäraselt mõelda ja tegutseda viisil, mis viib meid arengus edasi ning on kasulik. Nii oleme kasulikud enesele ja teistele. Me ei tohi õhutada kahjulikke ja õelaid mõtteid neid tagasi lükates ega vastu võttes; tähelepanuta jätmine on see relv, mida tuleb kasutada elus esineda võivate negatiivsete olukordade puhul.

See on käitumise kunst. Kui keegi on teinud meile ülekohut, siis me ei tohiks sulgeda seda enesesse ega arutleda selle üle; võib-olla oli see eksitus. Kui laseme sellel mõjutada oma edasist suhtumist temasse, siis me ei anna talle võimalust heastada oma viga ja nii kannatame ka ise. Isegi kui tema tunded meie vastu on halvad, siis suhtumine temasse armastuse ja sallivusega tuleb kasuks temale ja meile. Nii aitame muutuda ümbruskonnal paremaks, aga parem ümbruskond teenib meidki paremini."

Eestlased teavad Maharishit eelkõige "Beatles´ite" vaimse guruna ja TM-i – transtsendentaalse meditatsiooni – maaletoojana. Sügavad olid tema teadmised veedadest ja nendega seonduvatest loomevaldkondadest, ilus on õpetus loova intelligentsi teadusest (SCI). Paljud noored, ka Eestist, on saanud õppida tema rahvusvahelistes ülikoolides USA-s ja Norras. Ilmselt on tema mõjukus üks neid suuri asju, mida inimkonnal tuleb enda jaoks veel lahti mõtestada. Ise olen TM-tehnikaga tegelnud nüüd juba ligi 18 aastat ja see on mulle olnud hea tasakaalustaja.

1 comment:

  1. jah sellised mehed on väärt mäletamist ja teadmist... olen ka kunagi joogaga tegelenud...on tõesti midagi sellist, mis aitab edasi elada..

    ReplyDelete