27/02/2008

Minu mandala



Mandala:

"India usundeis (hinduismis, džainismis, tantrismis) kindlate reeglite järgi joonistatud ringikujuline või hulknurkne skeem või pilt, mida kasutatakse mediteerimisobjektina. Tavaliselt kujutab mandala mikrokosmose ja makrokosmose ühtsust ning nende jõudude eri tasandite sümboolseid vastavusi. Ta võib olla nii lihtne kosmogoonilist protsessi sümboliseeriv geomeetriline kujund kui ka keeruline mütoloogiliste olendite, vägede, aja- ja ruumistruktuuride, värvuste jms vastastikuseid tähendussuhteid kujutav pilt."
Gunnar Aarma raamatust "Mida paljud ei tea. Müstika ja maagia".

Kena värviring, mis mu tunnuspildiks on, ei ole mandala, vaid ühe väikese poisi katsetus ajast, mil ta alles õppis tundma, mida kõike saab teha viltpliiatsite, sirkli ja joonlauaga. Et see mandalat meenutab, tuleneb ehk sellest, et kuskil inimeste sügavamas olemuses on mingite mõjutustena säilinud geomeeetriliste sümbolite tähendus, mida igapäevaelus meelde ei tuletata. Ega me ju ei tea, mis ühe väikemehe peas toimub, miks ta just need või teised värvid valib, kui oma kujutlusest tegelikkusse kena pildikese loob.

Mandala makrokosmost ja mikrokosmost sellel värviringil ehk pole, aga minu jaoks on see läbi aastate olnud mu oma Päike, mis rõõmu toob ja jõudu annab. Ei loe, et värvid aastate jooksul natuke tuhmunud on.

Müstika ja maagia seegi :)

5 comments:

  1. see on vahva, ma juba varem vaatasin, et mis sügavatähenduslik pilt sul on...aga kas sa tead, kuidas neid mandalaid siis tegelikult joonistatakse?

    ReplyDelete
  2. Tiibeti ringjooniste puhul näiteks koostatakse kõigepealt n-ö geomeetriline skeem, millega antakse mandalale struktuur ja jagatakse kogu pind väiksemateks osadeks. Gunnar Aarma nimetas seda pinna jagamiseks kompassiroosi põhimõttel. Keskmele lähemal olevad sümbolid on näivuse ja olemuse hierarhias kõrgematel astmetel.
    Joonistamine või mantravaiba kudumine on muidugi põnev, aga minu jaoks oli 2001. aasta juunis enne Dalai-laama Tallinnasse tulekut ääretult põnev vaadata, kuidas laamad Harjumäele püstitatud telgis liivamandalat tegid.

    ReplyDelete
  3. aga kas seda saaks siis ise endale teha, niimoodi fantaasiat lendu lastes?

    ReplyDelete
  4. Saab ikka, kes keelab. Eks see siis rohkem oma hingepilt ole. Selle tegemine peaks olema lõõgastav ja vabastav kogemus.
    Muide, täna on ka 1helina blogis mandalatest juttu ja seal juures üks ilus video YouTube´ist. Tema blogi link on mu blogis kõrvalveerus täitsa olemas, ei hakka siia seda uuesti kirjutama.

    ReplyDelete
  5. k., tegin ka oma huviblogisse ühe mandalate teemalise postituse.

    ReplyDelete