26/07/2014

Minu ema põlvkond - 5. Kivi all

KIVI ALL

Ta paneb raamatu kõrvale, kohendab suurrätti ümber õlgade ja tunneb, et hea meeleolu, mis ta selle õhukese köite sirvimisest sai, jääb veel tükiks ajaks. See on praegusel paineterohkel ajal nii hea kerge tunne, et seda tahaks eneses kauem säilitada. Naabri-Martale tuleks kah seda raamatut soovitada, ise ta nii kallist nagunii ostma ei hakka. Poleks temagi ise ostnud, aga tütar tõi, ütles, et vaata, kas tulevad tuttavad asjad ette, sa ju tunned neid vanarahva tarkusi hästi.

Nojah, mõtleb ta, ostmine ongi nüüdsel ajal keerukaks läinud. Ajalehelegi arvesta kopikas otsa – see käibemaks või mis ta on. Muudele asjadele juba tükk rohkem. Ja toidupoes, seal nad pakivad nüüd kõik asjad kilekotti ja sina maksa selle eest ka. Öeldakse ju, et kopikas ja rubla pole raha, aga tema ei saa neid kuidagi lepalehtedeks sõimatud. Kogu eluaja on ta nende eest teeninud, pole tal seda kõvemat raha kusagilt võtta.

Aga see on ikka üks muhe raamat küll. "Rahvalik ravitsemine". Paljud asjad siit on talle tuttavad, aga tütrele kulub see tulevikus kindlasti ära. Hea riiulilt võtta ja vaadata, kui teda enam nõuandjaks pole. Pealekauba veel teevad need sundimatud ja loomulikud ravitsemisviisid lugedes hea tuju. Nii et võib-olla see kaks rubla ja kakskümmend kopikat polegi teiste jaoks selle raamatukese eest kallis hind. Kui puud jälle lehte lähevad, saab näiteks kaselehtedega ravitsemise õpetust järele proovida. Reuma raviks jalgades.

"Vastavalt jalgade suurusele õmmelda kotid nii, et sinna mahuksid veel ka kaselehed sisse. Enne magamaminekut panna jalad kaselehekottidesse. Jalad peavad olema ühtlaselt ümbritsetud kaselehtedega. Mõne aja pärast tekib kange higistamine justkui leilisaunas. Juhul kui jalad kotis on väga märjad, peaks kesköö paiku lehti vahetama. Mõned korrad selle meetodi järgi tehes peaks täielikult tervenema," lubab raamat.

Aga ta lubab veel paljugi, vist lausa mitusada nõuannet. Vahendit hemorroidide raviks, küüslauguvahendit hambavalu vastu, sibula ja mee rohtu köha puhul. Mis peaasi - kõik enam-vähem kättesaadavatest asjadest. Vistrike ja soolatüügaste vastu, kanapimeduse ja kõhulahtisuse puhul...

Mõni on päris naljakas. Näiteks see, kõrvavalu vastu. Soojendada suur kivi, keerata rätikusse ja panna haigele kõrvale. Kaheks tunniks. Anda higistamist soodustavaid ravimteesid. Kus sa niisuguse suure kivi all kaks tundi paigal saad olla? Või äkki kõrvavalu puhul saab?

Oh, kui meesterahvad teaksid, et selles raamatus isegi niisugust vahendit pakutakse välja, mis aitab silmapilkselt raskest pohmelusest toibuda, nad jookseksid sellele raamatule tormi. Hea ikka, et tema väimeespojale seda vaja ei lähe. Vähemalt senikaua on teine viks mees olnud. Aga naabri-Ruudile tuleks küll soovitada. Ei tea, kust piparmündi piiritust saama peaks või saab seda ise teha? Seda tuleb kakskümmend tilka tilgutada klaasi külma vette ja kohe ära juua. Raamat lubab, et ühe-kahe minuti pärast olete vabanenud kõigist eelmise päeva pidupidamise tagajärgedest.
/See oli viimane lugu sarjast "Minu ema põlvkond"/

© Linda Järve. Ilmunud Terviselehes, 2000. a.

Vaata ka:
Minu ema põlvkond - 1. Pildid
Minu ema põlvkond - 2. Rublad
Minu ema põlvkond - 3. Kiisu
Minu ema põlvkond - 4. Sabas

No comments:

Post a Comment