10/02/2008

Blogid naeratusega

Möödunud aasta lõpul oli mul vaja enda jaoks selgeks teha, mida tähendab blogimine. Asja uurides avastasin mitu toredat eakate blogi. 23. detsembril 1911 sündinud Maria Amelia Lopez on praeguseks blogi pidanud juba üle aasta. Kehvade silmade tõttu räägib ta oma teksti diktofoni ja noor sugulane toksib selle blogisse. Tal on ligi 60 000 pidevat lugejat üle maailma. Tekkinud on Maria Amelia fännklubid, mille liikmed tema veebipäeviku sissekandeid eri keeltesse tõlgivad. Temast on saanud üks Hispaania arvamusliidreid. Olen tema hispaaniakeelset blogi lugenud. Selles on üllatavalt palju juttu igasugustest päevasündmustest, ajakirjandusväljaannetes kajastatust, pikas elus juhtunust.


Rootsi vanim blogija on Allan Lööf, kes ajaveebi kirjutab 2005. aastast. Teda saab lugeda rootsi, osalt ka inglise keeles. Praegu pidavat ta raamatut kirjutama. Tema eakaaslane, 96-aastane Maria Amelia aga ütleb, et tal pole veel aega mälestuste kirjutamiseks, sest elu ja internet on kaks nii põnevat asja, et nendega lihtsalt tuleb tegelda.


Venemaal alustas 2002. aastal venekeelse veebipäeviku pidamist 1910. aastal sündinud Nina Tolmatševa-Tolkatševa, kes paneb kirja juhtumeid oma elust, aga ka näiteks mõttekilde nagu: "Putin on Venemaa kõige suurem karu".


108-aastane austraallanna Olive Riley on sündinud 20. oktoobril 1899, elab Sydney lähedal ja blogib oma sõbra abil. Olive on ka suur laulusõber.


Minule andis blogimistõuke just nende blogide lugemine. Elurõõm, mis neis avaldub. Siis otsustasin ka ise proovida, osalt uudishimust, osalt, et näha, kas saan hakkama. Sest nende vanuseni jõudmiseks läheb mul veel aega.


EDIT// 11.03.2008 - Minu artikkel sellest, et blogi võib igaüks pidada, ka vanemad inimesed, ilmus märtsikuu Elukirjas.


EDIT// 21.06.2009 - Olive Riley lahkus siitilmast 13. juulil 2008. Allan Lööf lahkus 13. oktoobril 2008. Maria Amelia Lopez lahkus 20. mail 2009. Venemaal peetavas blogis on samuti muudatused toimunud.


Videol laulab Olive Riley naeratusest. On/olid ju nende blogidki naeratusega, igati heasoovlikud.


No comments:

Post a Comment