08/03/2021

Riskirühmlase märkmed – 1.

Eile kuulasin kaunist laulu „Ema süda“.
https://youtu.be/WqLD02cbuzQ

Ema mälestuseks. Tal oli 102. sünniaastapäev. Tema eluajal oli ta sünnipäev meie perele palju tähtsam kui järgmise päeva naistepäev.

Eile oli tugev tuul ja lumetuisk. Täna on kenasti päikesepaisteline ilm. Õhtul läheb jälle külmaks, vähemasti miinus 10-15.

Vanuselt riskirühmas, sest peagi saan 75, ootan teadet, millal mind vaktsineerima kutsutakse. Mõtlesin, et seni, kuni vaktsiin käes, pean tasapisi n-ö riskirühmlase päevikut (kuid oma haigusi ei hakka ma blogis üles lugema). Eks siis näe, kumb varem kätte jõuab: kas vaktsineerimine või juubel.

Minust 13 aastat vanem onutütar ja tema veel vanem kaasa on esimesed vaktsiinisüstid saanud ja ootavad teist süsti.

Minust märksa nooremad kilkavad FBs, et on esimese vaktsiinisüsti saanud (näiteks Tiit Pruuli, Kalle Muuli, Jürgen Ligi; viimatinimetatu väidab, et kui ta poleks seda teinud, oleks annus läinud kraanikaussi või koerale).

Nädalavahetusel vaktsineeriti (väidetavalt) 60-69aastaseid riskirühma liikmeid. Olevat tahetud proovida, kas nad eesti.ee kaudu tulevate meilide peale kohale tulevad. Tallinnas ja Tartus olnud see arv väga väike, vähem kui pooled kutsututest. Kas ülejäänud oma e-kutse kätte said, on teadmata.

Kuidas ja millal minuvanuseid vaktsineerima kutsutakse, kas helistatakse või meilitakse, on ka teadmata. Kontrollisin igatahes üle, mulle riigiportaali saadetud meil on mu tava-aadressile ümber suunatud, aga mingit kutset pole. Ootan veel mõni aeg ja siis vist pean ise hakkama perearstile helistama. Olen tema juures väga harva käinud, sestap ei saa vist ka kutsumise peale kindel olla.

Kogu segadus selle ümber, keda, millal, millega ja kas üldse vaktsineerima kutsutakse, samuti eakamate inimeste kutsumise katsetamine e-kirjadega, tõi mulle meelde hiljuti Jupiterist vaadatud seriaali „Üle Atlandi“  selle koha, kus Norra kuningas ja kroonprints on külas Inglise kuningal ja küsivad temalt, kuidas palee on kaitstud sakslaste võimaliku rünnaku eest. Inglise kuningas vastab, et kõik on korras ja näitab neile kardina taga peituvat nuppu. Norralased küsivad, miks see kardina taga on. Inglane vastab, et sellepärast, et kabineti koristajad sellele kogemata ei vajutaks. Norralased, kes on sõjakoledustega rohkem tuttavad, küsivad, kas see nupp ikka töötab. Inglane vastab, et töötab küll. Norralased teevad ettepaneku proovida.

Inglane justkui solvub, kuidas võidakse kahelda kuningliku palee valmisolekus häirele reageerida, vajutab siis nupule ja ütleb norralastele, et vaadake nüüd, kuidas ümberringi sebima hakatakse. Aga midagi ei juhtu, nii õues kui palees teevad kõik rahulikult edasi oma toimetusi, sest ... nupp kas ei tööta või ei ole sellele reageerimist piisavalt katsetatud ja harjutatud.

Kui kriis on käes, siis on hilja katsetama hakata.

Terviseameti teatest: tänase seisuga vajab Eestis haiglaravi 626 COVID-19 patsienti. Viimase ööpäevaga suri 14 koroonaviirusega nakatunud patsienti. Alates pandeemia algusest on Eestis surnud 667 koroonaviirusesse nakatunud inimest. Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 1335,5 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 19 protsenti.

Ja veel: tänases Riigikogu pressiteates sellest, et Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon sai tänasel avalikul istungil ülevaate koroonaviirusega seoses, on muu hulgas öeldud, et meie haiglavõrk on jõudnud kriitilisse olukorda. Ka on 80+ vaktsineerimine üle riigi nimistutes lubamatult  ebaühtlane, seejuures ei ole mõnekümnes nimistus vaktsineerimist veel alustatudki.

Mis siis minul oma ligi 75-ga muud üle jääb kui oodata.

Samuti nenditi komisjonis, et vaktsineerimisnimekirjade koostamine ja täitmise jälgimine on siiani sisuliselt käsitöö ning riigi andmebaaside juriidilise ja tehnilise ühildamisega ei ole tegeldud piisavalt.

Vaata ka:
„Riskirühmlase märkmed – 2."
„Riskirühmlase märkmed – 3."

8 comments:

  1. Ootan ka pingsalt. Minu nooremad ja vanemad on juba saanud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nüüd vist hakatakse kiiremini tegema, sest tänane uudis on, et ka vanematele kui 70 süstitakse edaspidi AstraZeneca vaktsiini, mida seni peeti neile sobimatuks. See uudis, õigupoolest selle vaktsiini toime, näikse olevat küsitava väärtusega.

      Minuga ühevanune sõbranna sai just eile oma perearstilt teada, et teda vaktsineeritakse aprillis, kui uued Pfizeri ja Moderna saadetised kohale jõuavad, aga arvatavasti on ka tema jaoks nüüd asi muutunud.

      Delete
  2. Selle AstraZeneca kohta on vastukäivaid teateid. Osa riike, näiteks Taani, on peatanud sellega pookimise. Just oli uudis. Meil pole vist päris kindlalt veel otsustatud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilmselt on meie igasugused asjapulgad jõudnud staadiumisse, kus nad täpselt ei tea, mis on mis ja kuidas toimida.

      Et ma puutun inimestega kokku suhteliselt vähe, otsustasin, et ootan-vaatan mõni aeg veel niisama, sest ehk toob järgmine nädal rohkem selgust nii vaktsineerimise korraldusse kui ka vaktsiiniteadmistesse. (Digiregistreerimist, milleks eile võimalus oli, proovisin, kuid alles pärastlõunal ja siis olid kõik mulle sobivad kohad juba täis.)

      Delete
  3. Minu sugulased ärgitavad mind ise rohkem huvi üles näitama. Mismoodi? Kirjutasin perearstile kirja, et kas tuleks ennast kuhugi kirja panna. Vastust pole tulnud. Ma saan aru, et perearstid on tohutu koormuse all ja võibolla tagasihoidlikumad ei oska trügida. Mind pani imestama ühe perearsti jutt, et tema on kõik oma eesliinitöötajad ära pookinud. Ja kriisirühmad takkapihta. Et ta on ise nõudnud ja ma ei saanud aru, mis komisjonis käinud nõudmas. Ma imestasin, kuidas siis nii, aga õiglane kohtlemine? Ega mul ka väga kiire selle vaktsineerimisega ole, jõuan oodata, kui tean, et minuga arvestatakse ja saabub aeg, kus mind kutsutakse. Aga ma pole enam väga kindel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perearstid tõenäoliselt nädalavahetusel ei tööta - võib-olla ei ole ta sellepärast Sulle vastanud.

      Digiregistreerimisel pandi end kirja (mass)vaktsineerima, mitte perearsti juurde, kusjuures eile lõuna paiku kirjutati Delfis, et Sinu kandis Pärnus on veel vabu aegu. Võib-olla on digiregistratuuris Pärnus ka täna mõni vaba või vabanenud koht.

      Perearstidel on (nii palju kui ma olen lugenud ja aru saanud) tõepoolest üsna erinevad olud vaktsiinide saamisel, mõned pole veel eriti saanudki. Ka on nende nimistud erineva suurusega, mõnedel on vanemaealisi patsiente rohkem, teistel vähem. Eks see kõik mõjub. Lisaks veel mitmed korraldamatuse küsimused.

      Aga küllap uus nädal toob jälle uusi võimalusi. Soovin Sulle rahulikku meelt. Nagu ütles Colas Breugnon: "Elame veel!"

      Delete
  4. Saime oma AstraZeneca, või mis ta on, naisega lausa poolkogemata reedel Kehrast. Küllap seepärast, et Aegviidu kuulub ju nüüd Anija valda, kus Kehra on kujunenud haiguspesaks. Ja perearst on kodu lähedal. Ise väga ei mõelnud soovidagi, aga naine oli rääkinud arstiga ja nii see teataski, et homme on mõned ajad. Tunda ei anna miski. See nagu tähendaks, et immuunsus nõrk ja ei reageeri. Vaevusi tunda siiski ei tahaks. Järgmine aeg kirjas juunis.
    Igapäeva meedia häirib nüüd vist vähem. Aga närvis polegi olnud. Meil siin ju männimetsa ja rahu. Lapsigi oleme näinud. Aga kontserdile ei saa. Kooriproovid on harva ja internetis. Vennaga oli juttu, et eks elatud ju ole, aga praegu tahaks ka elada, mitte lihtsalt päevi ära veeretada. Vaktsiin pakub kõike poolikult. Võid olla viirusekandja, lained jätkuvad, võid isegi haigestuda. Tarbimispidu ei saa asenduda nii kiiresti täiesti teist tüüpi ühiskonna elulaadiga. Inimene ju ikka sama ja noored ilmas tuhisejad sellega ei lepi.
    Küll saad oma doosid, seni püsi terve.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, Paul, blogikülastuse ja kaasaelamise eest!

      Muide, Sinu kommentaar näitab ilmekalt, kui juhuslikult ikkagi kogu see nn eakate riskirühma vaktsineerimine korraldatud on. Mingit loogilist ja keskset korraldust pole, kõik sõltub juhusest. Kriisiolukord, mis meil olevat, eeldab palju läbimõeldumat lahendamist.

      Tore oli Sinu elust teada saada. Ikka rõõmu sinna metsade vahele (kui veel metsa on).

      Delete