01/04/2015

Solgisurma võimalikkusest


Kodukandi ajaloo talletamise huvides panen siia viite ERR-i uudisteportaali kirjutisele ""Pealtnägija": Tallinn oli oktoobris väga lähedal enneolematule reoveekatastroofile" (Rasmus Kagge, 1. apr 2015, kl 20:46.).
http://uudised.err.ee/v/d01ef456-d299-4713-9fce-4ff14ea041f5

Selle artikli ja "Pealtnägja" saate põhjal (mida saab samuti antud lingilt vaadata) tuleb ilmselt otsustavalt korrigeerida vanarahva tuntud mõtteavaldust "Ei solgisurma pole keegi surnud".

Artiklis on juttu sellest, et kõige mustema stsenaariumi kohaselt võinuks eelmise aasta oktoobris seoses Stroomi ranna juures heitveekollektori rikkega ligi kolmveerand Tallinna linnast jääda ilma vee ja kanalisatsioonita. Põhja päästekeskuse juhi Priit Laose sõnul oli õhus korralik komplekshädaolukord, mida Eestimaa pinnal seni nähtud ei ole. Mõned tsitaadid:

"Stroomi ranna lähedal sügaval maa all asuv Tihase kollektor on 2,3 meetrise läbimõõduga betoonist võimas sõlmpunkt, mille kaudu liigub kogu Mustamäe ja Kristiine linnaosade reovesi ning osaliselt ka sademevesi Paljassaare reoveepuhastusjaama. 26 aastat tagasi ehitatud kollektori vooluhulk ilma sademeveeta on 2000 kuupmeetrit tunnis."

"Väga otse ja lühidalt öeldes oleks Kristiine ja Mustamäe linnaosades kõige halvemal juhul tekkinud reovee uputus, saast oleks tunginud tänavatele ja keldritesse. Ja selle takistamiseks oleks tulnud vesi kinni keerata piirkondades, kus elab kokku üle 100 000 inimese, asuvad kümned lasteaiad ja koolid ning kolm haiglat – Mustamäe ja Merimetsa haigla ning Meremeeste polikliinik."


Ja veel üks reostusega kaasnev väga oluline moment:
""Samuti kodanike, inimeste teavitamine nende kodukandi riskidest ja see, et nad teavad, millega on tegemist mingisuguste katkestuste korral. See on hästi oluline, sest ma olen täiesti kindel, et täna inimesed ei tea, millised ohud neid varitsevad. Ma ei räägi siin tulekahjudest, liiklusõnnetustest, see on täna üsna hästi selgitatud temaatika. Aga just, mida toob kaasa joogivee lõppemine, kuidas inimesed ise saavad neid tagajärgi enda jaoks minimeerida," rääkis Priit Laos."

Mustamäelase jaoks igati mõtlemapanev..., teiste jaoks kindlasti ka.

Minu foto: vaade Paljassaare reoveepuhastusjaamale juulis 2013. 

No comments:

Post a Comment