14/04/2015

Olemasolematus ehk Vanemad blogijad ei lähe arvesse

Pool tundi tagasi paterdas majaesisel perekond Part. Emme ja neli-viis pojakest. Vudisid kiiresti mööda autodevahelist asfalti, minu meelest hoopis valele poole. Parditiik ja pargiallikad olid ammu selja taha jäänud ja eespool ei ole minu teada lähikonnas ühtegi veekogu moodi asjandust. Kaua need pisikesed pardikesed ikka tatsata jaksavad, aga ehk läheb õnneks, ehk jäävad ellu...

Asfaldil ei tohiks parte justnagu olla, aga ometi on. Üldse on maailmas paljudel puhkudel nii, et asju, isikuid ja olukordi, mida justnagu ei tohiks olla, ometigi on.

Teist päeva püütakse mulle Postimehes selgeks teha, et mind blogijana pole olemas, järelikult ka mu blogisid mitte, sest uurimus näitavat, et Eestis on ainult 14-61aastased blogijad. Eile tehti seda artiklis "Eesti keskmine blogija: 29-aastane naine, kes kirjutab toidust, moest ja ilust". Kummaline oli, et IPREXi uuringu raames saadeti küsimustik 427le blogijale, vastused saadi 198 blogijalt ja nende vastuste järgi hakati järeldusi tegema. Samal ajal on Eestis blogijaid mitu-mitu tuhat ja 61st vanemaid nende seas päris palju.

Vähemasti selle artikli põhjal võiksin (ülikoolis sotsioloogiat ja reklaamindust õppinuna) seda kommunikatsioonibüroo JLP uuringut veel pikalt kritiseerida, aga pole vist mõtet. Toit, mood ja ilu aga on ilmselt reklaamiandjate jaoks olulised ja motiveerivad teemad, seepärast teiste valdkondade rohkeid blogisid nagu ei märgatagi.

Täna kirjutati aga Postimehe arvamusrubriigis blogijatest ja eetikast üks mõttekäik, mille alguses taas korrati: "et praegu on Eestis blogijaid vanuses 14–61". Nojah...

Ise alustasin blogimisega jah, tõesti 61aastasena ja olen seda nüüdseks seitse aastat teinud. JLP matemaatika järgi siis 61+7=61.

Kui aga partide juurde tagasi tulla, siis kipub neid mu köögiakna taga asfaldimerel ikka igal kevadel käima. Tänasest vudivast pesakonnast ei jõudnud fotot teha, nende minek oli nii kiire, aga siinse pildi pardid külastasid mind 1. aprillil 2014.



5 comments:

  1. Nähtavasti ei ulatunud valim 61st aastast kaugemale, hiljem aga ei kirjutatud, et valimis olid 14-61, vaid et Eestis on 14-61. Minu jaoks on absurd teises viidatud artiklis olev soov blogijate eetikakoodeksi järele. See on umbes sama jama, nagu et internetis on ruum otsa saanud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on muuseas üsna tüüpiline nõukaaja lähenemine, et kui mingi nähtus ei mahu uurijate poolt ette antud raamidesse, siis seda nähtust ei ole olemaski. Praegu võiks uuringud ikka oluliselt täpsemad olla.

      Eetikakoodeksi kohalt, vähemalt selle viidatud artikli kontekstis, olen anonüümsega nõus. Blogijad ei ole ju ka nii ühtne seltskond, et neid ühtse koodeksiga saaks hõlmata, vaid pigem vabad inimesed vabal maal...

      Delete
  2. Aga äkki antakse meiesugustele märku, et aeg on lõpetada? :)

    Oodaku vaid!

    ReplyDelete
  3. Sain Hundi ulu blogist teada, et jälle on algatatud mingi parimate blogide konkurss või midagi sellist. Seal olid sellised kategooriad ja sellised blogid, mille otsa mina pole eales sattunud ega satugi. Kes selliseid nimekirju koostab? Blogide headus või halbus on küll midagi nii subjektiivset, et seal midagi objektiivset välja selgitada on ilmvõimatu. Populaarsemad blogid, see veel kuidagi, aga huvigrupid on nii seinast seina. Mind näiteks ei huvita üldse need nn ilu- ja toidublogid. Mina loen huviga neid blogisid, mis kirjutavad varia teemadel ehk siis elust nii laiemas kui kitsamas vaates.Alati pole see kinni ka vanuses.Vanu blogijaid peaks eraldi esile tooma!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh kommentaaride eest, Hundi ulg ja Helle!

      Seekordne blogikonkurss toimub kahe noorema rohkearvulise lugejaskonnaga blogija eestvõttel ja nominentide nimekirja koostasid põhiliselt nende lugejad endale meeldivate põhjal. Eks iga konkurss on suuresti korraldajate nägu.

      Mulle meeldivad samuti varia-blogid, viimasel ajal järjest rohkem ka raamatublogid, kultuurielu blogid jt, millele selles võistluses nagu kohta polnudki. Aga eks hõlmagi ju võistlus ikkagi vaid väikest ning üsna juhuslikku osa blogidest. Liiga tõsiselt seda võtta ei saa, aga on lootust, et sedakaudugi blogijate vaateväli laieneb.

      Hundi ulule aga edu nominendiks olekul - ära lõpeta jah!

      Delete