08/11/2008

Mediteerimise lihtsusest

Enamikus neist eneseabiraamatutest, kus kirjutatakse meditatsioonist, on tehtud üks ja sama viga. Mediteerimisest kirjutatakse kui millestki keerulisest. Lugeja ehmub, sest tekst on pikk, enamasti käskivas kõneviisis (lase, siruta, lõõgasta...), mis juba iseenesest tekitab tahtmise vastu hakata ja pingestab. Kodusel mediteerijal tekib tunne, et keegi seisab kaikaga ta seljataga ja virutab, kui ta midagi valesti teeb. Veel mõtleb ta, et kuidas saab mediteerimine olla lihtne ja mõnus, kui sellest ometi nii kuivteaduslikult ja tõsiselt pajatatakse. Kindlasti, üsna kindlasti ei saa ta hakkama...

Tegelikult on mediteerimine tõesti lihtne ja mõnus. Kõige tähtsam on mitte karta ja kohe alguses ennast lihtsalt lõdvaks lasta. Tulemused ilmnevad mõnel kiiresti, paljudel aeglasemalt, kuid kunagi ikkagi. Kannatamatus ajab närvi, seepärast tuleks mediteerimist alguses võtta mänguliselt, võimalusena puhata, oma meditatsiooniaega ainult iseenda jaoks kasutada.

Peljatakse, et meditatsiooni ajal kipuvad kõrvalised mõtted tulema, et mantrale mõtlemine ununeb, et ei mediteerita nii, nagu vaja.

Minu ligi paarikümneaastane mediteerijakogemus kinnitab, et niisugused kartused on üleliigsed. Kui mõtetele tähelepanu ei pöörata, vaid lastakse neil rahulikult tulla ja minna, siis nad kaovad tasapisi ja mediteerija jõuab just sellesse olekusse, mida taotleb. Tal on hea, ta puhkab ja rahuneb ning jaksab pärast eluga paremini toime tulla.

Need, kes peavad meditatsiooniks nn oma ninaotsa või naba vaatamist, eksivad, nagu ka need, kes ütlevad, et nad kunagi elus ei ole mediteerinud. Kui istud suveõhtul verandal ja vaatad pilvede rändu, unistades ja lõõgastudes, siis ka see on meditatsioon. Kui süvened muusikasse, suled silmad, kuulad, liigud selles muusikas, naudid seda, siis ka see on meditatsioon. Kui kõnnid ja imetled sügiseti langenud lehtede hunnikuid või talvel lumehangesid, siis ka selles on meditatsiooni elemente.

Miks sa siis kardad, et sa hakkama ei saa, kui oled valinud mõne mantraga või muu sõnalise sisendusega meditatsiooni? Saad küll, sest tegelikult on meditatsioonikogemus sinus eneses juba olemas, see tuleb ainult kas juhendaja või mõne hea raamatu abil meelde tuletada. Ära lase end hirmutada, võta vabalt!

1 comment:

  1. Kui ma meditatsioonist midagi ei teadnud vene ajal noorena,õnnestus mul minna huvitavasse seisundisse,mis enam ei õnnestu,sest "tean liiga palju"...Nii kahju. Ja ma võin nüüd ennast lolliks oodata----see seisund ei tule...

    ReplyDelete