10/06/2009

Minagi käisin Arkaadia teel...


Ei, ei tegelikult ikkagi Nõmme turul. Peaaegu kuu pärast pidulikku avamist. Rahulikult, trügimata. Isegi ilma ostusoovita, lihtsalt vaatamas.

Nõmme turg on mu lapsepõlve- ja noorusaja turg. Seal sai toona käidud ülepäeviti. Mäletan aegu, kui vana turuhoone oli suhteliselt puhas ja korralik lihamaja, kus valik suur ja müüjad lõõpivad, et proua (seda öeldi siis mu emale), meie kaup on kõige parem. Suured liharaiumispakud on senini silme ees ning kogu see lopsakas lihalik ja verinegi miljöö oli imehuvitav.

Tasapisi turuhoone mandus, liha- ja piimamüük kolis uude majja. Turuväljaku keskel seisnud kolhoosnikute kodu, kus oli turu kontor ja kus kaugemalt tulnud müüjad ööseks peavarju said ning mille all õllekas oli, muutus samuti järjest lohakamaks ja viledamaks hooneks. Palju pisikesi putkasid, palju toidukaupa.

Kõiksugu muu träni, kaltsud, kimpsud ja kompsud tulid turule müüki hiljem - minu lapsepõlves neid polnud, sest siis tehti kaltsuturu ja toiduturu vahel selget vahet.Vahepeal oli aeg, mil turuputkad olid nii lagunenud, et kui mõni üksik uus putka tekkis, tegi toonane linnaleht "Õhtuleht" sellest kohe pildiga uudise.

Seejärel oli Nõmme turg lihtsalt kole. Ning, et ta oli kallis ka, siis ei käinud ma seal pärast Nõmmelt minema kolimist enam kuigi palju.

Tänast uut turgu iseloomustab nõmmelikkus. Õigupoolest isegi mitte nõmmelikkus, vaid selles on midagi skandinaaviapärast. Siia sobiksid Lindgreni tegelased. Bullerby laste mamma oleks sellisel turul igapäevane käija. Igasugused muud tanted ka.

Turg on ilus. Kolhoosnike lagunenud öömaja on lakanud olemast, ka kole lihamaja, selle asemel on värvilised majakesed, üks ilusam kui teine, ja avar väljak. Siia võiks turiste tuua... Ja kui vana suur ainulaadne turuhoone ja need trepid, mida nüüd on mõõdetud ja vaetud, et kõik ikka neid mööda majakestesse pääseksid, ka korda saavad, siis on tegemist kohe väga ilusa turuga. Kallis on ta endiselt, aga ju on küllalt palju ka neid, kellele siinsed hinnad on igati jõukohased.

Mulle meeldis see, et turul on palju kalu müügil. Poes on kalavalik napivõitu ja igerik, aga turu räimed, lestad ja mis seal kõik olid, rõõmustavad silma. Lillevalik oli ka suur. Aga näiteks šokolaadid ja maasikad olid täna küll mu kodupoes odavamad...

Vanasti oli tavaks soovitada kirjanikele ja ajakirjanikele turulkäimist - ikka rahva hulka, juttu vestma ja elust kuulma. Selleks pakub Nõmme turg nüüd küll kenasti võimalusi.

5 comments:

  1. > Seejärel oli Nõmme turg lihtsalt kole. Ning, et ta oli kallis ka, siis ei käinud ma seal pärast Nõmmelt minema kolimist enam kuigi palju.

    Mind koliti ka Nõmmelt nii umbes üheaastaselt minema Mustamäele, kuid vanaemaga käisin seal turul küll üpris sageli, läbi metsa ja üle mäe :) Lapsena ta eriti kole ei tundunudki, kuid samas minul polnud teda paremate aegadega võrrelda ka.

    Külastaja AV eeskujul: kinnitussõna on "noingell" :)

    ReplyDelete
  2. Skandinaaviapärane ---kui õige sõna!Yes.
    Aga minule tundub ta "päkapikula".Kõik on nii väike.Kui rahvast palju,on väga ebamugav ostelda ja trügida tillukestes putkamajades.LIIGA esteetiline.Mõne majakese äärde mahuks mõni lillemammi lahedalt ära ,oleks õdusam tunne.

    ReplyDelete
  3. Jah, mul tekkis seal rohkem Sigtuna kui Nõmme tunne.

    Majad on poodlemiseks tõepoolest kohati väga tillukesed. Sügisel ja talvel valmistab see kindlasti raskusi. Aga liigne esteetilisus ilmselt kaob ka teatud aja pärast, kui värvid luituvad jne.

    ReplyDelete
  4. Mustamäel elades käisime Nõmme turul päris sageli, ikka läbi metsa ja mäest üles. Mõnikord (eriti kui kaasas oli koer) mulle halastati ja jäeti turu ette ootama. "Parim" mälestus toonasest kalaletist oli vitriinis olnud kraadiklaasi näit +19 °C ja ma parem ei kirjelda, mis juhtus nende lestade puhastamisel (kalad tuli kahjuks ära visata).

    Kinnitussõna on sarra

    ReplyDelete
  5. AV, ma siis parem ei kujutlegi neid lestakalu sealt vitriinist, aga eilsed kalaleti lestad olid küll oi kui isuäratavad.

    ReplyDelete