24/03/2008

Mandalad aitavad elada ja kesta

Olen varem mandalatest kirjutanud siin ja siin.

Pühade ajal leidsin ühe vahva 89-aastase hispaanlanna Valvanera blogi, mille moto on "Ei päevagi ilma mandalata".Valvanera usub, et mandalate loomine või värvimine aitab saavutada hingerahu ja keskenduda, mis omakorda on tervise ja tugeva vaimujõu allikas.

Tema blogi tekst on küll hispaania keeles (tutvustust sutsu ka inglise keeles), aga see sisaldab sadu mandalajooniseid (kontuure), mida saab tahtmise korral ka välja printida ja värvida või lihtsalt eeskujuks võtta. Esileheküljel on küll praeguse seisuga ainult fotod ja fotokogumikud Valvanerale laiast maailmast saadetud mandalatest, kuid blogiarhiivis suvalisele kuule klikkides tulevad mandalate joonised – suuremalt saab neid vaadata nii pildile klikkides kui ka pdf-failina.

Valvanera pole kaugeltki ainuke, kes usub, et mandalad aitavad elada ja olla, elu mõtestada ja Elu Mõtet hoida. Nagu paljude mandalate sõnulseletamatusse jõudu uskuvate maade ja rahvaste saatus on näidanud, aitab mandala rahval kesta. Kindlasti on võlujõud ka Tiibeti mandalatel, mis sümboliseerivad universumi kõiksust ja kaduvust. Mõeldes Tiibeti kultuurile aitame sel rahval kesta. Siinsel videol on näha kauni liivamandala valmistamist.

Tibetan sand mandala, Chenrezig the Buddha of compassion Mandala

Foto on aga meenutus sellest, kuidas Tiibeti buda mungad 2001. aasta juunis enne Dalai-laama külaskäiku Tallinnasse Harju tänava haljasalal telgis universumi kõiksust ja kaduvust väljendavat liivamandalat tegid. Käisin ka ise nende imelist tööd vaatamas.

No comments:

Post a Comment