12/01/2019

Vaatamisi: „Seltsimees laps“ ja pioneerimärk

1944. - 1958. a
pioneerimärk
Mõned päevad tagasi vaatasin telest „Seltsimees last“, mis mul seni nägemata oli. Hea, hästi tehtud film. Väike Leelo oli väga hästi mängitud ja usutav. Ajastu detailid ka enam-vähem paigas.

Oleme suure Leeloga ühe aja lapsed, lisaks ka ammused tuttavad. Võib-olla seetõttu jäid mulle detailid eriti silma. Näiteks aabits, mis meil kooli minnes ühesugune oli. Pioneerikaelaräti sõlm, mille tegemine oli tollal lausa käe sisse harjunud. Pioneerimärk, mille väike Leelo maast leidis, mida sageli käes näperdas, unistades pioneeriks saamisest, ja mille ta lõpuks kurvastusega sillalt jõkke viskas...
1958. a I aste
Aga juba märgi leidmise kohal tekkis mul tõrge. Mäletasin, et mul oli olnud tavaline märk, mitte nn astmemärk, millel alumises osas pioneerioskuste aste rooma numbriga märgitud oli. Filmis nägin oma arvates aga just astmemärki. Üle vaadata ei saanud, sest filmi järelvaatamist teles pole. Eile kirjutasin siis Leelole ja küsisin, kas väike Leelo filmis mängis astmemärgiga või mulle ainult tundus nii. Leelo vastas, et oli jah astmemärk ning ma olevat esimene, kes seda märkas.

1958. a kõik kolm astet
Milles seisneb konks, mida ma ka Leelole ütlesin? Aga selles, et filmi tegevus kestab kuni 1955. aastani, mil ema tagasi koju tuleb. Astmemärke siis veel ei olnud. need võeti üleliidulises pioneeriorganisatsioonis ja ka Eesti NSVs kasutusele koos pioneerioskuste astmetega alles 1958. a. Nõnda leidis filmi-Leelo midagi, mida veel olemaski polnud.

Päris-Leelo vastas, et tal oligi selles osas kuidagi kahtlane tunne olnud, aga filmitegemise kiiruses polnud mahti mõtelda, miks. Ajastutruu aabitsa hankimisega olevat ka suur tegu olnud, sest selline aabits oli kasutusel ainult ühe, võib-olla kaks aastat. Küllap Leelo Tungal neist filmitegemise asjaoludest ise kunagi pajatab või kirjutab.

1962. - 1991. a
Panen sellesse postitusse märke võimalike tulevaste filmitegijate tarbeks. Esimene on alates 1944. aastast kasutusel olnud variant, teine alates 1958. aastast kehtestatud astmemärk, mida filmis näha oli (kolmandal pildil on kõik kolm astmemärki; I, II ja III, mille rooma numbri värviline taust sõltuvalt valmistajatehasest kippus varieeruma), neljandal pildil on alates 1962. aastast käibel olnud pioneerimärk Leniniga (kes ilmus märgile seoses sellega, et üleliidulisele pioneeriorganisatsioonile anti Lenini orden) ja teistsuguse lindipaigutusega.
Pildid internetist.

1 comment: