19/06/2014

Vana maal: vaade Tallinnale Nõmmelt 19. sajandi lõpul

FB-s jagati ühe vana maali reprot, mis mus rõõmsa äratundmistuksatuse tekitas. Sada aastat tagasi nägi mulle väga tuttav paik välja niimoodi.


Pikk jutt inglise ja vene keeles oli repro juures ka. Maali autor olevat kunstnik Konstantin Karlsonn (Venemaa, 1854-1939) ja nimetus "Vaade Tallinnale Nõmmelt". (Maal on nii vana, et selle reprodutseerimine peaks nüüd olema vabalt lubatud, seetõttu julgen seda ka blogis jagada.). Selle nimega meest ma aga rohkem internetist ei leidnud, küll oli seal samade aastaarvudega baltisaksa kunstnik Konstantin Karlsson veel mõne tööga esindatud, sealhulgas näiteks üks meremaastik umbkaudu Piritalt.

Veel räägiti selles pikas saatetekstis, et võib-olla on maali kompositsioonis, linnavaate, maastiku ja pilvede kujutamisel lähtutud teise kunstniku, Caspar David Friedrichi (1774-1840) eeskujust romantiliste kirikute ja puudesalude maalimisel. Mulle tundub aga, et loodus andis sellele Karlsonnile või Karlssonile kompositsiooni n-ö otse kandikul kätte. Olen umbes samast kohast nüüdisajal nii mõnegi foto teinud ja ka sada aastat hiljem on kompositsioon ikka üsna samasugune, kuigi tee kulgeb nüüd olematusse või lõpeb liivaluidetes, puud on muutunud, kas vanaks jäänud või uutega asendunud,aga vaade on ikka jääv, kuigi uuemate ehitistega täienenud.

Edasi ütleb saatetekst, et niisugusena väljendab maal inimese kohta looduses, tema usutunnistust ja vaimsust. Loetletakse pildil olevaid kirikuid ja torne (mis suurendatud fragmendina on allpool hästi näha), koos olulisemate andmetega nende kohta. Tuletatakse meelde Tallinna nime muutusi ja tähendusi ning ajalookeerde.


Karlsonni vaadet Tallinnale nimetatakse impressionistlikuks, seda dateeritakse 19. sajandi lõppu. Ning teksti lõpus võrdleb selle autor, kelle nime ma ei tea, kuid kes on arvatavasti mõni vene kunstiteadlane, pildil avanevat linnavaadet 19. sajandi lõpu kujutistega Pariisist, mis nagu Tallinngi on üle elanud suuri tööstuslikke ja ajaloolisi muudatusi.

Nii tekst kui repro jagamine FB-s on osa äriprojektist, mis kutsub reprot tellima. Minust küll tellijat ei saa - kui pilt mul seinal ripuks, tüdineksin sellest vist kiiresti ära. Pealegi võin ma, kuni veel jaksu on, iga kell ronida samale mäenukile, millel kunstnik umbkaudu sada aastat tagasi seisis, ja nautida vaadet Tallinnale selle tänapäevasemal kujul, mis ju endas ometi aegadetagust hõngu peidab.

EDIT: 19. aug 2014. - Leidsin oma pildiarhiivist umbkaudu samast kohast Mustamäe nõlval 2013. a 12. mail tehtud pildi, mis praegusest seisust mingisuguse mulje annab, kuigi mitte nii kauni, kui kunstniku pildil, aga näha on, et puud on oluliselt suuremad, tühermaad täis ehitatud jne. Võrreldes praeguse siluetiga puudub maalilt Aleksander Nevski kirik, mis valmis 1900. a - seega võib arvata, et Karlsonni "Vaade Tallinnale Nõmmelt" on maalitud enne 1900. aastat.

9 comments:

  1. Aga palun pane lisaks pilt ka tänapäevase vaatega. Huvitav oleks võrrelda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänapäevased vaated on mul mõne aasta tagused ja talvel tehtud, seepärast siia hästi ei sobi, ei leidnud neid ka üles. FB-s on paar pilti näha sõpradele albumis "Lumised", aga need on mõnevõrra teise nurga alt.
      Samast kohast on tehtud näiteks ka selle postituse pilt http://iltaka.blogspot.com/2012/06/silmapete.html
      kuid sellelt kirikud puuduvad, rohkem on näha tänapäevased uued hooned.
      Hetkel on fotoaparaat põhjalikult katki ja moblaga nii selget kaugvaadet ei saa. Kui asjaolud millalgi paranevad, siis võib-olla täiendan postitust.

      Delete
    2. Aitäh! Loodan asjaolude paranemist. :)

      Delete
    3. Leidsin ühe 2013. a mais tehtud foto ja täiendasin postitust sellega - mingi ettekujutuse see annab.

      Delete
  2. Postituses olev foto on tehtud vanakalt, sellel lingil olev pilt https://www.facebook.com/photo.php?fbid=827482983987180&set=a.134470369955115.25917.100001764592410&type=1&theater teiseltpoolt jalakäijate silda kuid maalil olev pilt on tehtud hüppetorni lähedusest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, anonüümne, kommentaari eest. Niipalju siiski täpsustan, et postituses oleva foto tegin mitte vanakalt, vaid lamekalt.

      Delete
    2. Võta heaks :) Igaksjuhuks täpsustan, et lamekaks peetakse seda küngast > http://www.geopeitus.ee/aare/630 ja sealt on tehtud ka üks imeline vaade linnale - http://www.geopeitus.ee/pic/5528.jpg

      Delete
    3. Siit näeb lameka vaadet linnale - http://muis.ee/museaalview/2642186 ja siit näeb suusahüppetorni vaadet linnale - http://www.muis.ee/museaalview/1511128 tollelt viimaselt pildilt on küll Oleviste "ära kaotatud" ;)

      Delete
    4. Jah. Käin nii lamekal kui vanakal sageli, nii et täpsustused on vast blogilugejate jaoks olulisemad kui mulle.

      Delete