20/03/2014

Kivist kivini - 1.


Täna kl 18.57 pidulikult päikese ja linnulauluga või kohatise lumesajuga algava kevade puhul on siin fotod ühest väikesest kevadisest rännakust, mis peaks küll igaühele jõukohane olema ja mille puhul oleks ajakohane ja õigeaegne mängida mängu: "Mina kivikuningas, sina...".

Kui paljud tallinlased ja mustamäelased on käinud vaatamas Mustamäe rändrahne? Enamik kindlasti ei teagi neist midagi. Üks pirakas kivi tõenäoliselt siiski on väga paljudele tuttav, sest asub bussipeatuses laia tänava ääres, tema sugulasi aga külastatakse harvemini, kui just n-ö omamajaelanikud neid tähele ei pane.

Mustamäe nõlv on teadlaste kinnitusel tekkinud mandrijää viimase pealetungi (Valdai jäätumise nn Palivere staadiumis, kõige rohkem umbes 11 200 aastat tagasi) ajal ja tähistab mandrijää serva asendit. Mustamäe elurajooni ala aga vabanes nn Litoriina mere alt 4000-6000 aastat tagasi. Mustamäe rändrahnud tõenäolised mäletavad seda aega ja, kui väljenduda traditsiooniliselt, võiksid paljust pajatada. Kui ainult kuuljaid oleks.

Siinsed moblafotod on tehtud 14. märtsil 2014, kui ilm enne viimast lumesadu kevadiselt soe oli ja kivid kõik hästi näha.

Mustamäe kivikülv (Mustamäe ja Tammsaare tee ristmiku lähedal):


Jäämäekivi Mustamäe kivikülvist lõunas. Säilinud on teabesildi alus, tekst ise on kaduma läinud:


Kirstukivi Mustamäe kivikülvist lõunas, silt täitsa loetav:


Kadaka pst Suurkivi:


Renniga kivi (Akadeemia tee ja Kadaka pst. ristmiku lähedal):


Lastepäevakodu kivi (E. Vilde tee 72; et asub taraga piiratud alal on sildimajandus selle kivi puhul kõige parem):


Kõigile, kes kunagi Kännu Kuke restorani kandis või praegusel Mustamäe turul käinud on, peaks päris tuttav olema Lehola kivi (E. Vilde tee Lehola bussipeatuse juures trepihakul), mida ka Kännukuke kiviks on kutsutud:

Fotod erakogust, 14. märts 2014. 

Vaata ka: Kivist kivini - 2.

No comments:

Post a Comment