15/08/2013

"Taeva vang"


Et ma Carlos Ruiz Zafóni kahest eelmisest raamatust ("Tuule vari" ja "Ingli mäng") siin blogis kirjutanud olen, teen ka kolmandast juttu.

"Taeva vangi" lugemist mingil põhjusel katkestades lausa ootad, millal taas saaks jätkata. Tempokas, põnev, huvitavalt seostatud eelmiste raamatutega, jäädes aga sündmustiku poolest justkui lõputa, ja lugeja mõtleb juba, kas ta ikka järgmise, alles kirjaniku mõtteis oleva raamatu ka saab.

Suutäis raamatuneelajatele, mille puhul osa lugejaid ülimas vaimustuses on, teine osa keeldub seda väärtkirjanduseks ja üldse kirjanduseks pidamast, ülejäänud aga naudivad üsna rahulikult sorava teksti konstrueeritust ja sündmustiku keerdkäike. Maalt ja merelt pärit seiklusjuttude peal üles kasvanud põlvkonnale peaks Zafóni kõik kolm seni ilmunud raamatut hästi sobima ja ega kirjanik vist enamale pretendeerigi, sest tema on saanud kirjutamislusti ja teeninud paksu rahakotitäie koos põnevuskirjaniku kuulsusega.

"Taeva vangi" tegelased on meeldejäävad ja omavahel risti-rästi seotud. Sümpaatsed on väga sümpaatsed ja eemaletõukavad on vastikud. Aeg-ajalt tabad end mõttelt, et kuidas nendega lood eelmistes raamatutes ikka täpselt olid - võib-olla peaks üle lugema. Siin on ainet mitme seiklusfilmi jaoks.

Ja lummava Barcelona vanemad linnaosad ning sümbolid mängivad taas kenasti kaasa, kord taustana, kord justkui ka ise sündmustikku sekkudes. Mis sest, et kirjanik enam ise Barcelonas ei elagi, vaid seda enamasti "suure lombi" tagant kirjeldab - Barcelona-igatsuse suudab ta lugejas ikkagi tekitada.

Vaata ka:
"Tuule vari" - Tuule vari ja kadunud roos.
"Ingli mäng" - Zafóni konstrueeritud müstika.
PS Kõik need kolm raamatut on olemas ka eesti keeles, kuid nende tõlkekvaliteedi kohta ei oska ma midagi ütelda, sest lugesin neid inglise keeles.

No comments:

Post a Comment