02/12/2010

"Jõe jumal"


"River God" ("Jõe jumal", 1993) on üks 1933. aastal Kesk-Aafrikas Põhja-Rodeesias sündinud ja praegu põhiliselt Inglismaal elava menukirjaniku Wilbur Smithi Egiptuse-ainelistest ajaloolistest romaanidest.

Lugemisega oli nii, et rohkem kui aasta tagasi Shakespeare´i sünnilinnast kaasa toodud mahuka raamatuga ei saanud ma algul vedama ja pärast pidama. Alguses juba korraks mõtlesin, et pidin ma siis selle üldse ostma, aga pärast hakkas päris põnev.

"Jõe jumal" on eelkõige raamat vaarao(de) orjast Taitast, kes eunuhhina pääseb igale poole, ka sinna, kuhu mehejõulisi orje muidu ei lastaks: ülemvesiiri tütre kasvatajaks ja usaldusmeheks, vaarao haaremisse vabalt sisenejaks ja selle saladuste tundjaks, sõjameeste omavahelistele kohtumistele, sõjaretkedele ja armuvalus paari kohtumiste tunnistajaks.

Ebaharilikult andekas Taita võiks olla vaba mees, aga ta ei taha vabaneda ka siis, kui tema kasvandik, Egiptuse kuninganna Lostris ta vabaks laseks.Ta on kiindunud Lostrisesse ja kui ta poleks eunuhh, võiks nende vahel paljugi juhtuda. Ta elab võõra armastuse kiirguses. Surres kinnitab Lostris, et Taita on üks kahest mehest, keda ta armastanud on. Teine on väepealik Tanus. Ja raamatu teemaks ongi nende saatus Egiptuse languse, egiptlaste pagemise ja tagasituleku ning uue tõusu ootuse taustal.

Huvitavad omapäraselt kirglikud ja tugevad tüübid, keerulised intriigid, rasked rännakud ja ohvriterohked lahingud. Ja Niilus, see egiptlaste elujõgi. Ja Aafrika hõimud, eelkõige etiooplased oma teistmoodi maal, teistmoodi tavadega. Maal, kust noor vaarao Memnon endale elukaaslase leiab.

Filmina mõjuv raamat: 660 lk armastust, põnevust ja lahingupanoraame võitlusest hüksoslastega, hoogsad kirjeldused esimeste hobuste jõudmisest Egiptusse. Taita saatus, orjast teadmameheks kujunemine, jätkub väidetavalt ka Wilbur Smithi muudes Egiptuse-romaanides, aga "Jõe jumalat" soovitab ta esimesena lugeda. Neile, kes Egiptusest vaimustunud on, peaks see teos sobima. Vähemasti meelelahutuseks kindlasti.

Autor on oma elukäigu tõttu tihedasti seotud Aafrikaga, seetõttu vist ka päris pädev nii selle kandi ajaloost kui ka loodusest kirjutama. Kuigi nii kauge ajastu (väidetavalt umbes 1730 -1780 e. m. a.) ajaloost kirjutamine on nagu tagurpidi fantastika - tuleviku asemel mõtled välja ulmelise mineviku, mille puhul samuti keegi väga täpselt ei tea, kuidas kõik on olnud. Seetõttu võib ju kõik kirjutatu ka lihtsalt järjekordseks pseudoajalooks osutuda.
.
"Jõe jumalaga" samade kaante vahel on ka palju õhem (375 lk) ja tegevusliinide poolest nüüdisaegsem Wilbur Smithi romaan "Eagle in the Sky" (1974) - noore lenduri David Morgani ja terroristide rünnaku tõttu pimedaks jäänud kirjaneitsi Debra armastusest. Tegevuskoht peaasjalikult Iisrael, aga ka Kesk-Aafrika looduskaitseala. Kohati nagu ilus muinasjutt, siis aga hoopis kurb tõsijutt kaunitarist ja koletisest.

Wilbur Smithi ametlik kodulehekülg tema eluloo ja rohkete raamatute tutvustustega. 

Järelnoppijatele: Kui keegi nüüd seda Wilbur Smithi "kaks ühes" raamatut odava hinnaga endale soovib, võib ta minuga ühendust võtta kas kommentaarides või kõrvalveerus leiduva meili kaudu. 

Veel on pakkuda Julian May topeltulmekas "The Many-Coloured Land" (415 lk) + "The Golden Torc" (380 lk), mis mõlemad kuuluvad sarja "The Saga of the Exiles".  Postiga saatma ei hakka, seepärast on eelistatud Tallinna kant.

No comments:

Post a Comment