05/11/2010

Poetess ja külaelanikud


Marie Underi kuju ei pannud minus ta värsiridu helisema. Võib-olla kelleski paneb. Kui mitte kelleski teises, siis vähemasti skulptuuri loojas Mati Karminis.

Ka tekkis mul tunne, et selline kuju ei sobi hästi müüri äärde seisma, vaid tahab enda ümber rohkem ruumi, heledust, päikest. Et koht võiks teine olla. Praeguses on liiga palju kivist rangust ja liiga vähe luulelist helgust.

Kuigi on kahtlemata hea, et luuletajatele kujusid püstitatakse.


Rahvusraamatukogu fuajees oli täna veel viimast päeva näha Eesti Kunstiakadeemia soome-ugri uurimisreiside materjale. Paar pildihetke selleltki näituselt.


Minu fotod, täna.

5 comments:

  1. Käisin Tallinnas, aga tee ei viinud sinnakanti. Läks kiireks ka. Aga ma olen mitmelt oma healt tuttavalt kuulnud, et nad on sambas pettunud. Küll on kurb, kui jälle üks ebaõnnestunud ausammas.
    Aga võib-olla on ka asi selles, et iga asi vajab harjumist - silm harjub ja mõte harjub.
    Näiteks see korstnapühkija seal vanalinnas mulle täitsa meeldib!

    (mind ajab praegu naerma, sest ma hakkan sisse lööma sõna "situb", nii kästakse!!!)

    ReplyDelete
  2. Sjgelle, jalutasin Underi juurest Vabaduse väljakuni ja kui nägin, et vabadusesamba kallal jälle tõstukiga töömehed askeldasid, siis hakkas Under juba päris ilusana tunduma :)

    Võib-olla on mu rahulolematuse põhjuseks ka see, et marmor materjalina tahab omamoodi väljapeetust, praegu paekivi- ja muude müüride taustal on kogu asi liiga "kivine"; samas toob kübar Underi peas meelde Ants Laikmaa Underi-maali, mis kõikidele meelde on sööbinud ja milles Underi poeetilisust on rohkem kui Karmini kujus.

    Korstnapühkija on minu meelest meelelahutuslik kuju ja sellisena ka veidi proportsioonidest väljas olevana omal kohal linnarahvast ja külalisi lõbustamas. Under seevastu peaks olema poetessi ja poeesiat väärtustav. Kes teab, võib-olla ongi. Eks aeg annab arutust.

    ReplyDelete
  3. Aga, Sjgelle, kes Sind käsib? Kui kade pole, siis räägi nalja teistele ka. :)

    ReplyDelete
  4. Lihtne. Siin kommentaari kasti all on ju ühed tähed, mis tuleb sisse toksida. Praegu näiteks dabst.

    ReplyDelete