14/11/2010

Pärsia kassid armastavad muusikat ja vabadust


Ma ei ole kuigi suur pimedatel õhtutel kinos käija ja seetõttu nägin alles nüüd Iraani filmi "Keegi ei tea midagi Pärsia kassidest" (2009), mis Tallinnas PÖFFil eelmisel aastal kolm auhinda pälvis. Võib öelda, et see on noortefilm, aga mitte ainult.

Jah, neiu Negar ja noormees Ashkan on kaks Iraani indienoort, kes oma muusika nimel tahavad Iraanist välismaale pääseda ja püüavad selleks luua oma ansambli. See annaks neile võimaluse teha niisugust muusikat, nagu neile meeldib. Kuid lääneliku rokkmuusika propageerimine on illegaalne ja rangelt karistatav. Teherani muusika undergroundi läbi tehtud rännak näitab suurt hulka väga andekaid noori iraanlasi, kes loojatena püüdlevad omaenda ja oma loomingu vabaduse poole. Eriti raske on lauljaks saada naistel.

Iraanis olevat traditsioon, et kasse tänavale hulkuma lasta ei tohi. Niisamuti ei tohi avalikkus näha noori muusikuid, kelle jaoks on vabad ainult viletsad prooviruumid, keldrid, laudad ja nurgatagused. Raske on korraldada kontserte, isegi päris väikeseid esinemisi. Ka nende andekate noorte kodumaalt äraminek on seotud suurte takistustega, millest mitte alati üle ei saada.

Iraanis on ohtlik olla muusik, aga ohtlik on ka teha niisugust filmi. Iraani võimud keeldusid andmast luba selle filmi tegemiseks, filmilooja Bahman Ghobadi (sünd 1969, Iraanis) vahistati võtete ajal kaks korda. Tema kaasautor Roxana Saberi, USA ajakirjanik, vangistati kui salakuulaja ja vabastati alles kaks päeva enne seda, kui film võitis Cannes'i filmifestivalil žürii eriauhinna. Bahman Ghobadi on korduvalt öelnud, et tänu sellele filmile ei saa ta enam tagasi Iraani minna, tal pole enam kodu.

Kaks filmi peaosatäitjat Negar Shaghaghi and Ashkan Kooshanejad elavad nüüd Londonis ja esinevad ansamblis Take It Easy Hospital.

Tasub küll vaatamist. Hea muusika, huvitavad tüübid nii tegelaste kui ka linnatänavail juhuslikult tabatud inimeste hulgas, helget ja ilusat kõrvuti kurva ja traagilisega, Teherani omapärased vaated, ühiskonnakriitika ja armastus... Seda loetelu võiks jätkata.

"Keegi ei tea midagi Pärsia kassidest" sai mullu 13. PÖFFi ametlikul lõputseremoonial eriauhinna kinematograafilise meisterlikkuse ja väljendusrikkuse eest Iraani undegroundi jäädvustamisel; Aasia filmikunsti edendamise võrgustiku NETPAC žürii valis selle ekraaniteose festivali parimaks Aasia filmiks; samale filmile andis oma auhinna ka Rahvusvahelise Filmiklubide Föderatsiooni FICC žürii. 

No comments:

Post a Comment