05/04/2010

Armastusega lootusetuse vastu


Sõbrad teatasid, et David Lynch Foundation toob 8. aprillil publiku ette uue tõsielufilmi "Saving the Disposable Ones". Film viib vaataja Colombia tänavalaste karmi elu juurde. Isa Gabriel Mejia (pildil) püüab tuhandete laste elu muuta armastuse, toetava õla ja transtsendentaalse meditatsiooni abil.

Colombia tänavalapsed on heidikud. Nad elavad ja tihti ka surevad tänaval. Nad ei tea midagi armastusest, kuid neile on kaela langenud kõikvõimalik ülekohus. Kolumbialased on head ja abivalmis inimesed, kuid uimastikukaubandusest tingitud kuritegevus on muutnud Medillini sarnased linnad kõige vägivaldsemateks maailmas. Tänavaelus toime tulla on väga raske. Juba kuueaastased lapsed tunnevad oma nahal, mis on prostitutsioon, ja paljud põgenevad elutegelikkuse eest "liimi nuusutama". Just niisuguste teemade üle ja abikäte võimaluste üle arutleb oma filmis režissöör Stuart Tanner.

Filmi trailerit saab näha siit. Samas on ka veel juttu filmist ja isa Gabriel Meijast.

EDIT:// 8. aprill 2010. Täiendan seda teadet üldse mitte filmivaldkonnas või kusagil kaugel toimuvaga. Tänavalapsi on ju ka meil, vaesuses elavaid lapsi samuti. Täna arutas meie riigikogu olulise tähtsusega riikliku küsimusena võitlust laste ja noorte vaesuse ja sotsiaalse tõrjutusega.

Ettekandega esinenud Tartu Ülikooli professor Dagmar Kutsari sõnul on vaesus see, et ühiskonnas elavad indiviidid on jäetud ilma selles ühiskonnas normaalseks peetavast elustiilist ja võimalustest seda arendada. Lapse vaesus kujuneb tavaliselt leibkonna kontekstis (üksikvanema pere, lasterikas pere, pereliikme krooniline haigus, töötus), aga ka laiema sotsiaalse keskkonna kontekstis (riigi majanduslik seis). Mitmed kulutused lapsele ületavad täiskasvanu keskmisi kulutusi ning lastele mõeldud kulutuste erinevus ülemise ja alumise tulugrupi vahel on kahekordne. Kulutused harrastustele ja garderoobikaupadele erinevad aga üle 3 korra.

2007. aasta andmetel elab Eestis absoluutses vaesuses 9,4 % ehk umbes 20 000 last, vaesusriskis ligi 5,7 % lastest. Probleemiks on töötu vanemaga pered. Töökaotusega kaasneb vaesusrisk, kuid pikaajaline töötus hoiab püsivaesuses. (Riigikogu pressiteatest.)

No comments:

Post a Comment