10/10/2009

Vanduma võtab ja vihaseks teeb

See, mida ma siin kartsin, on nüüd siis käes. Täna lõuna ajal hakati ülal kandvat seina lõhkuma ja häda tuli kaela sealt, kust ei osanud oodatagi. Pelgasin ju kolinat jm sellist, aga sain hoopis vett kaela. Vanduma võtab.

Ma ei teadnudki, et see saagimis- või puurimisprotseduur veega käib ja olin üpris üllatunud, kui köögi lakke veelaigud tekkisid ja mööda gaasitoru ning keskküttetoru vett nirisema hakkas.

Ütlesin üleval, et mul seoses nende vaheseina lõhkumisega on selline probleem. Lõhkumine ise käis ju üsna talutavalt. Kuid ülemise köögi põrandale oli tehtud suur "veekogu", mis oli täis betoonitolmust vett. Vesi pidavat seinalõikamist hõlbustama.

Töömees käis ja vaatas mu veelaike, lubas sättida, et rohkem ei tuleks.

Tund hiljem veetilkumine laienes. Kutsusin teise korruse peremehe alla vaatama, talle tilkus kohati lausa pähe. Ütles, et püüavad kõik tehja, et rohkem vett ei tuleks. Küsis, kas lõpetada, mina vastasin, et kui nad suudavad tagada, et vett rohkem ei tule, siis võivad edasi teha.

Vahepeal oli mul vaja tingimata korraks väljas käia, tagasi tulles, kolm tundi hiljem oli asi päris hull. Veelaike rohkem, üks lausa lambi juures, esikuseinast tilkus vesi, WC laest ja uksepiitadest ka, köögist samuti, köögiukse juures oli suur tolmuseguse vee loik, kuigi polnud aru saada, kust vesi tuleb. Kõige hullem, et esiku seinakontakti (milles külmkapi juhe) ja lülitite juurest hakkas ka vett nõrguma. Ilmselt oli paneel vett täis. See lüliti- ja kontaktiasi on ju juba lausa ohtlik.

Läksin jälle üles, töömees tuli, vaatas, ehmatas ja ütles, et lõpetab töö tänaseks ära ja teeb homme ilma veeta, tavalisel meetodil edasi. Ainult et siis on kõiksugust kolinat ja tolmu märksa rohkem. Jama!

Tegelikult olen ma päris vihane. Ei kujuta hästi ette, mis oleks võinud juhtuda, kui meil kedagi nädalavahetusel poleks kodus olnud.

Loomulikult ei teatatud naabritele seintelõhkumise kui mürarikka töö täpset aega, kuigi korteriühistu põhikiri (EDIT: vastav kord) 24-tunnist etteteatamist nõuab. Minu teada ka tehnilist järelvalvet. Nädalavahetusel pole kellegi poole abi järele pöörduda ka võimalik.

Ja mis kuradi pärast on vaja neis 40-aastastes pudedates paneelmajades üldse seinu lõhkuda!

Homme on siis "eriti vaikne" pühapäev.

Tegin pilte ka, aga olen hetkel liiga väsinud, et neid siia panna.

2 comments:

  1. Tuttav probleem - minu peal ja minu vastas on tihti elanikud vahetunud. Iga kord, kui tulevad uued, hakkab üks tohutu ümberehitamine ja toksimine. Ülevalt naabrid on mind kaks korda uputanud.
    Minu arvates tuleks ära keelata vaheseinte mahalõhkumine, sest ega keegi ju tea, mis mõju see avaldab kogu majale.
    Ma saan aru, et sul on vene ajal ehitatud paneelmaja.

    ReplyDelete
  2. Jah, 1969 a väljalase, viiekorruseline. Olen siin kõige all pidevalt ülemistelt vett igal moel kaela saanud. Aga olmeavariidest võib ju veel kuidagi aru saada, kuid kui see on otsese rumala remonditegemisega seotud, siis teeb küll tigedaks.

    Takkapihta avastasin täna öösel, et seinakontakti kaudu ka tuppa raamaturiiulisse (mul on suur üleseinariiul, mille tagaseinaks on toa ja köögi vaheline sein), on vesi tulnud ja ka raamatuid rikkunud.

    Varsti hakkab jälle lõhkumine peale. Seekord ilma veeta, vist...

    ReplyDelete