09/06/2009

Kuidas ma oma blogi(de)sse Followersi-vidinat panin

Olen üsna uudishimulik inimene. Mulle meeldib mu blogi(de) puhul aeg-ajalt layoutiga mängida, eriti proovida erinevaid värvikombinatsioone, vastavalt ilmastikule ja meeleolule. See on n-ö värviteraapia asemel.

Veel meeldib mulle proovida erinevaid vidinaid, pluginaid, gadgeteid ja widgeteid, kuigi ma neil kõigil hästi vahet ei tee, et mis täpselt mis on. Aga see proovimine on ühtlasi ka õppimine, Bloggeri puhul siis keskkonna salapärase loomuse tajumine.

Nii olin ma juba mitu kuud vaadanud, et layouti gadgetite (edaspidi siis: vidinate) hulgas on salapärane Followers, mis peab seostuma Google Readeriga - mugava võimalusega ühekorraga lugeda omaenese blogide Dashboardis kõiki mind huvitavaid blogisid. Google Readerit kasutan ma juba ammu, aga seda Followersi-vidinat ei saanud ma enda blogi(de)sse kuidagi panna.

Gadgetite tabelis seisis kirjas, et see vidin on eksperimentaalne, mistõttu seda ei saa kõigis blogides kasutada ja tuleb mõne aja pärast uuesti tagasi tulla vaatama, et ehk siis juba saab. No ei saanud ja ei saanud. Samal ajal vaatasin, et paljudes uuemates eestikeelsetes blogides on see olemas. Järelikult peab olema mingi konks, miks minu blogi puhul Followersi-vidin nii kaua eksperimentaalsena püsib.

Eile võtsin asja käsile ja hakkasin uurima, miks mind "diskrimineeritakse". Lugesin igasuguseid Help-tekste ja muid juhtnööre, millest kasu ei miskit. Ikka, et eksperimentaalne ja eksperimentaalne.

Siis lõpuks sattusin ühes Help-foorumis küsimusele, mille esitaja tahtis teada sama: miks see gadget tema blogi layoutis nii kaua eksperimentaalne on. Vastuseks küsiti, mis ta blogi aadress on, ja siis vastati, et ilmselt ei kasuta ta settingutes keelena "English-it" või "English UK-d".

Mispeale küsija teatas, et jah, tema blogi on albaaniakeelne. Seepeale soovitati settingutes keelt vahetada inglise keele vastu, sest inglise keel on Bloggeri põhi-, ema- ja töökeel. Õnnelik albaanlane oligi oma viimases postituses kirjutanud, et sai nüüd asja ühe liigutusega korda. Followers hakkas tema blogis tööle.

Järgisin neid juhtnööre minagi. Asendasin settingutes eesti keele inglise keelega ja... minut hiljem oli mu Followersi-vidin eksperimentaalsest täiesti kasutatavaks muutunud.

Muide, koos keelevahetusega ilmus ka Monetise-funktsioon ja mõni võimalus veel. Ka need on esialgu kasutuses ainult neis blogides, mis on sätitud ingliskeelseks.

Võib-olla on kellelgi eelnevast jutust kasu. Eks teadjamad IT-tundjad teevad asju ehk teistmoodi, aga mind aitas seekord see nipp.

Olen kaugel arvamusest, et mulle kuigi palju Followersi-vidina kasutajaid ehk blogihuvilisi tuleb. Esiteks ei ole mu sugulaste ja sõprade hulgas peaaegu üldse blogijaid, ka on suhtlusring viimase aastaga pärast erruminekut tugevasti vähenenud; teiseks ei pruugi see, mida kirjutan, kuigi paljusid huvitada; kolmandaks on kõiksuguste vidinate kasutamine suhtlemises vist ka rohkem nooremate sugupõlvede mood, komme ja tava.

Aga nagu ütlesin, olen ma uudishimulik ja omamoodi tore on näha oma blogisõpru ja -huvilisi n-ö nägupidi. Seepärast - olete teretulnud!!!

4 comments:

  1. Mina loen su ajaveebi, aga kuna ma olen [niiii:)] anonüümne, siis ei julge followersitesse oma jälge jätta. Panen siis siia märkuse.
    Ni

    ReplyDelete
  2. Aitäh!
    Eks see Eesti inimene eelistab jah enamasti anonüümne olla :)

    ReplyDelete
  3. Klaatu barada nikto. Mu blogi on seadete poolest inglise keeli, aga Followersi asemel on senini tühi koht.

    (Bloggeri kinnitussõna on singi.)

    ReplyDelete
  4. No jaa. Võtan sõnad tagasi. Eesti keel on pandud.

    (Kinnitussõna on toakint.)

    ReplyDelete