22/11/2008

Fotojaht - käsitöö


Käsitööd on mul kodus palju. Ema oli väga osavate kätega. Aeg-ajalt olen neist asjust, samuti kui kingiks saadud käsitööesemetest ka blogisse pilte pannud. Aga seekord mõned niisugused käsitööasjad, mida rahvakunstiks tavatsetakse nimetada.

Esimene on kaugelt maalt - Peruust. Lihtne ja liigutav. Selle saatis mulle üks armas noor peruulanna, kes eestlasega abiellus. Kaart ütleb Peruu kohta palju: tema rahva kommetest, tavadest, muusikast, kunstist, taimestikust, ilumeelest, särast ja särtsakusest, koduhoidmisest ja kultuuritunnetusest... Tehtud lihtsatest asjadest, tavalisele papile kinnitatud kuldsest helmereast, puust pillidest, riidelappidest piltidest ja lilledest, kuivatatud kõrtest, lõngaloomadest ja niidiinimestest. Rõõmus ja luuleline, ilus silmale ja südamele.



Teine on Eestist. Kes mäletab veel, et meil oli palju aastaid väga kauneid esemeid valmistavate rahvaloominguga tegelevate kuldsete kätega andekate inimeste koondis Uku? Mulle meeldisid Uku tooted väga. See kaelaehe on endiselt üks mu lemmikutest.



Teiste fotojahiliste käsitööpilte leiab siit.

6 comments:

  1. Uku kraami on minulgi veel. Ja see Peruu kaart on lihtsalt armas.

    ReplyDelete
  2. See Uku ehe..need olid väärtused omaette. Kunagi peaks kaevama natuke ... mul peaks ikka mingit keraamikat ja metaalehist sellest ajast olema ...

    ReplyDelete
  3. Uku ehe on nii põnevalt keerus ja toredasti ilma varjudeta, puhas ja mõrlemapanev. Hea pilt!

    ReplyDelete
  4. see ehe on nii Eestilik ja räägib meie kultuuri väärtusest käsitööst, mida ka hinnatakse. Ehte pilt on tõesti oma lihtsuses kaunis.

    ReplyDelete
  5. peruu kaart on hästi kena! kas eesti kohta ei võik ka midagi sarnast teha :).

    ReplyDelete
  6. killuke, selle Peruu kaardi puhul tekkis mul täpselt samasugune mõte, et Eesti-aineline taoline kaart võiks väga vahva olla, sest meie rahvakunstis on ju samamoodi huvitavaid asju, näiteks rahvariided; loodusest ja loomadest aga kas või lambad ja pääsukesed jne... tohutult võimalusi.

    ReplyDelete