09/09/2008

Midagi hiirtele ja gurmaanidele


Maa-alustes olid Cheddari koobaste pildid ja mainitud, et seal lastakse valmida ka kuulsal Cheddari juustul, sellel originaalsel siis. Vahepeal ei saadud küll juustukerasid koobastes hoida, sest need maitsesid ka hiirtele ja rottidele, kuid pärast seda, kui teadlased hiljuti nõu ja tehnikaga appi tulid, on koopad juustumeistrite jaoks jälle kasutusel.

Cheddari juustu ajalugu algab Inglismaalt, väidetavalt 1500 aastast pKr. Päris õige, käsitsi tehtud Cheddar on valmistatud nende lehmade piimast, kes söövad vaid värsket rohelist rohtu, võililli ja karikakraid. Nii vähemasti kinnitatakse. Sööt lisab piimale oma erilise maitsenüansi.

Cheddar on aukudega juust, maitse poolest hapukasmagus ning sulab suus. Cheddari juust "küpseb" 9 kuni 24 kuud. Seda juustusorti on Inglise juustudest kõige enam kopeeritud.

Aeg-ajalt püütakse maailmas ikka teha midagi suuremana ja rohkemana, kui teised on teinud. Nii oli see ka 1840. aastal, kui valmistati maailma suurim Cheddari juust. Briti kuninganna Victoria abiellus Saksa printsi Albert von Sachsen-Coburg-Gothaga. Briti farmerid valmistasid 780 lehma piimast peaaegu 500 kg raskuse Cheddari juustu ja andsid selle pulmakingina üle. Pärast seda tahtsid nad oma hiigeljuustu jälle kaasa võtta ja näitusel välja panna. Sellega ei olnud aga kingisaajad nõus. Järgnes kohtuprotsess. Kuhu juust selle vältel kadus, sellest ei tea keegi enam midagi.

Kunagine Briti peaminister sir Winston Churchill kaebas juustuvaliku mitmekesisuse üle. Tema arvamus oli, et maad nii suure hulga juustusordiga pole võimalik valitseda. Temale oleks ainuüksi Cheddari juustust täitsa piisanud.

Cheddari juustust on USA-s tehtud suur koopia USA presidente kujutavast mälestusmärgist, Mount Rushmore`ist. Skulptor Troy Landwehril kulus BBC andmetel George Washingtoni, Thomas Jeffersoni, Theodore Roosevelti ja Abraham Lincolin kujutava juustuskulptuuri valmistamiseks 318 kilogrammi juustu. Arvatavasti polnud see siiski originaal-Cheddar.

Cheddari kuristikus asuv originaal-Cheddari valmistamise keskus pole kuigi suur. Kui võrrelda näiteks tolle parmesanivabrikuga, kus mõned aastad tagasi Toscanas käisin, siis on Cheddari oma lausa tilluke ja selle võrra ka vähem näha. Aga juustusõpradest gurmaanidele on see kahtlemata huvitav.

Piltidel siis üht-teist Cheddari juustu valmistamise ja müügiga seoses. Päris Cheddarist endast, august 2008.

No comments:

Post a Comment