25/06/2010

Läbi lillede 7. - Küsimus taimetundjatele


Sjgelle palus eile, et kirjutaksin neile lillepiltidele, mis siia blogisse nüüd järjest ilmuvad, võõramate sortide puhul juurde, millega on tegemist. Aga ma pole suurem asi aednik ja nendegi mai lõpus Maltal pildistatud huvitavate lillade õite puhul ei tea, mis põõsalt need on. See põõsas kasvas Palazzo Parisio aias ja oli üsna ilmselt midagi haruldast - rohkem me oma teekonnal selliseid ei näinud.

Üks väga põnev ja vägev puu oli seal aias ka. Kõrge tüvi meenutas oma nõelte poolest kaktust, aga kuskilt sealt kõrgustest paistsid lehed, mis ühtedele vaatajatele vahtra-, teistele kastanilehti meelde tuletasid. Aega oli vähe ja kõrge puu pildistamiseks sobiva rakursi otsimisest ei tulnud midagi välja. Tüve näidise sain siiski pildile.


Eks ta ole, teadmatus ei takista imetleda ja imestada meid ühel või teisel eluhetkel ümbritsevate elusate või elutute asjade üle. Aga ikkagi kordan oma eilse postituse kommentaari kirja pandud palvet, et kui siia eksib mõni lugeja, kes teab, mis taimedega on tegemist (nii nüüd kui ka järgmiste piltide puhul), siis jagaks ta oma tarkust ka teistega.

Minu pildid: Malta, mai 2010.

4 comments:

  1. Nende lillade lillede õisikud meenutavad kuju poolest meie nurmenukke
    Puu tüvi on nagu jõehobu selg (ma pole küll jõehobust nii lähedalt näinud;))

    ReplyDelete
  2. Jah, on küll veidi nurmenukkude taolised, aga kasvavad umbes niisuguse põõsana nagu meil jasmiinid.

    ReplyDelete
  3. lilla taim, kui see on mõnevõrra kõrgem, mitte mingi lilleke rohus;), toob meelde meile hästi tuttava inglitrompeti, nii õite asetuse, põhimõtte, lehtede kuju jm tõttu.
    okkaline taim on tundmatu, ilma päritolumaa loodust tundmata isegi ei paku.

    ReplyDelete
  4. Aitäh, Kaaren. Mõtlesin ise ka inglitrompetile, aga kuna samas lähedal kasvav valge inglitrompet mõjus kuidagi teisiti, siis ei hakanud neid mõtteis kokku viima. Aga eks neid ole ju ka hästi mitut liiki ja sorti.

    Okkalise tüvega puu tegelikku päritolumaad ei oskagi öelda. Kasvas ta ju küll Maltal, aga üldiselt on Malta loodus väga napp ja puude ning metsata. Paleede uhketesse aedadesse on taimed enamasti mujalt maailmast sisse toodud - nii võib selle suure puu kodu olla Aafrikas või isegi kaugemal. Väga omapärane isend oli.

    ReplyDelete