08/05/2008

Marina Kaljurand – 10 punkti!


Täna kl 19.05 – 20.00 oli telekanalil RTVi koostöös raadiojaamaga "Echo Moskvõ" Eesti jaoks väga oluline telesaade. Saate pealkiri "Rahvas on vastu" tähendab seda, et saatekülalisele on vastu ja esitavad küsimusi noored kuulajad stuudios. Saadet juhtis Sergei Buntman.

Saates esines ja vastas küsimustele meie suursaadik Venemaal Marina Kaljurand.

Väga huvitav oli. Saatejuht hoiatas saadikut ette, et küsimused on karmid ja rasked. Alustati sellest, kas Eesti on Venemaale vaenulik riik ja saatekuulajate kiirhääletus ütles, et neist 52,7% jaoks ei ole Eesti vaenulik riik, 47,3% jaoks on.

Küsimused puudutasid Eesti ajalugu, selle keerdkäike, mõlemal pool sõdinud sõjaveteranide kokkutulekuid, venelastesse suhtumist, "pronkssõduriga" seotut, venekeelset kooliharidust, majandusseisakut – kogu seda suurt ja keerulist küsimustepundart, millega ikka ja jälle kokku puutuda tuleb, Venemaa võidupüha eel aga eriti.

Marina Kaljurand oli suurepärane! Ta ei vältinud ühtegi küsimust, vastas kaalukalt, targalt, põhjalikult, tasakaalukalt, sümpaatselt. Suutis jõudude vahekorra viia enda kasuks. Suhtles noortega vahetult ja avameelselt. Kümnepallise skaala järgi kindlalt kümmet punkti väärt.

Saadet sai juba tund aega hiljem kuulata (ja vist ka vaadata) internetist . Arvatavasti homme hommikul, aga võib-olla ka varem saab sealt lugeda ka saate stenogrammi. See operatiivsus on märkimisväärne (ja, muide, selle raadiojaama jaoks tavaline).

Mulle tundub, et pr Kaljurand saaks hakkama ka Eesti presidendi vastutusrikka ametiga.

Pilt: Välismin. ametlik foto.

No comments:

Post a Comment