04/08/2021

Vaatamisi: heatujufilmid Põhjamaadest

Tänasest alates näitab ETV2 kolmapäevaõhtuti kell 21.30 Põhjamaade heatujufilme, mis ERR-i pressiteate (4. aug 2021) hinnangul esindavad põhjamaist komöödiažanri, kuhu jagub nii kurbnaljakaid kui ka jaburaid hetki, ehedast elurõõmust rääkimata. Kõik filmid on järelvaadatavad Jupiteris.

Kui neist mõnda vaatan, lisan siia ka oma mulje (kaldkirjas).

„Tordikindral“ („Tårtgeneralen“, Rootsi, 2018).
Filip Hammari ja Fredrik Wikingssoni südamlik tõsielusündmustel põhinev lugu viib 1980ndatesse, kui Rootsi telesaatejuht kuulutas Köpingi Rootsi kõige igavamaks linnaks. Kohalik joodik Hasse P otsustas tõestada, et „need sunnikud Stockholmis“ eksivad. Tal tuli idee küpsetada maailma kõige pikem võileivatort, kuid rekordite tee oli konarlikum, kui võiks arvata. Peaosas on Mikael Persbrandt.

Rootslaste elust-olust, suuresti ka veidrustest. Kohati jantlik, siis jälle nukravõitu. Filmis on pikima võileivatordi esitlusaeg 15. juuli 1985 ja organiseerija Hasse P, Guinnessi rekordite raamatus on kirjas (veebis): „The longest smorgastarta measured 510.69 m (1675 ft 5 in) and was made for an event organised by Hans Pettersson (Sweden) in Köping, Sweden, on 9 March 1985.“ Nii et ajaloofakti on filmis tõlgitsetud loovalt, lõdvalt ja lahedalt. Tulemus on päris muhe.

„Gurmeeklubi“ („Madklubben“, Taani, 2020).
Kolm elusügises sõbrannat sõidavad Itaaliasse Apuuliasse kokanduskursusele. Marie mees jättis naise maha jõuluõhtul, Berling on igavene vanatüdruk ja Vanja ei suuda üle saada abikaasa surmast. Itaalias avastavad nad, et iialgi pole hilja hakata täiel rinnal elama.

Tore film ja enamik näitlejaid mängib oma osa ka väga nauditavalt. Teema on nii kirjanduses kui võib-olla ka filminduses viimasel ajal mõnevõrra ära leierdatud: taas kord kolm naist, kes oma elu muuta tahavad ja selleks näikse kõige paremana Itaalia-reis. Meelde tuli ka mõned aastad tagasi loetud Frances Mayesi romaan „Naised päikesevalguses", millega mõndagi ühist oli. Üldiselt aga päris aus ja veidi humoorikas film vananemisest ja eluaegsest sõbrannandusest. Elu teise poolde jõudnute jaoks hea vaatamine

„Seltskonnamängud“ („Seurapeli“, Soome, 2020).
Kolmekümnendates aastates sõpruskond koguneb idüllilisele saarele Mitzi sünnipäeva üllatuspeole. Kuid pidu kisub algusest peale viltu, sest sünnipäevalaps pole üllatusest vaimustuses. Pinge kasvab veelgi, kui Mitzi parim sõbranna toob kaasa oma uue kallima Mikaeli, rootslasest Hollywoodi näitleja.

Ei ollut hauskaa, kuid film võeti Soomes väga hästi vastu ja kiidetakse tuntud näitlejate head koosmängu. Toredad olid selle seltskonna ühislaulmised.

25. august: „Viimane kalalkäik“ („Síðasta veiðiferðin“, Island).

Kuus sõpra avastavad iga-aastasel kalalkäigul, et naiste, töö ja murede koju jätmine polegi nii lihtne. Viltu läheb kõik, mis vähegi saab, ja vahvast kalalkäigust saab täielik põrgu.

1. september: „Diana pulmapidu“ („Dianas bryllup“, Norra).
1981. aasta 29. juulil abielluvad Londonis Diana Spencer ja prints Charles. Ühes Norra väikelinna sööklas peavad samal päeval pulmapidu Liv ja Terje, vankris nende tütar Diana. Läbi tema silmade avaneb vanemate tormilise abielu ja armastuse lõbus lugu.

Postituses on kasutatud ERRi pressiteadet ja sellele lisatud fotosid (saadud EALi listi kaudu).

No comments:

Post a Comment