21/09/2016

Lein ja posttraumaatiline stress. Mõtisklused biblioteraapiast - 2.


Algav sügisepimedus muudab paljud inimesed nukramaks. Ka kursuse „Kirjandus ja vaimne tervis“* kolmanda ja neljanda nädala teemad on masendavatest asjadest ja kursusematerjalidega koos käib hoiatus, et kellele käsitletavad teemad võivad raskelt mõjuda, jätku need vahele. Hindeid ja hinnanguid selle kursuse läbimisega ei kaasne, õpitakse n-ö pehmelt, õppejõudude pakutule annavad lisaväärtust õppurite asjakohased kommentaarid nende kogemustest ja üleelatust.

Kolmanda nädala teema on lein ehk raskest kaotusest ülesaamine. Selle käsitlus põhineb Šveitsi-Ameerika psühhiaater Elisabeth Kübler-Rossi jaotusel, mille järgi leinal on viis etappi (šokk ja eitamine, viha, tingimine, depressioon ja leppimine) ehk inglise keeles DABDA (Denial, Anger, Bargaining, Depression, Acceptance). Samasugused viis etappi on ka muude isiklike kaotuste (nt töökoha kaotus, abielulahutus, hülgamine jne) puhul.

Sellest nädalast jäävad muu hulgas meelde ühe kursusejuhendaja prof Jonathan Bate'i värsiread: „The book of memory can still be read but there is nothing more to write“.

Kirjandusest on leinateema puhul valitud Shakespeare´i „Hamlet“ ning Wordsworthi, Hardy jt luuletusi, mis olid ajendatud poeetide isiklikust leinavalust. Kahtlen siiski sügavalt, kas näiteks meie kultuuriruumis leidub neid, kes raske kaotuse puhul just „Hamletist“ lohutust otsiksid. Teisiti on see kindlasti inglastega, kellele Shakespeare´i teosed tüvitekste tähendavad - seega ka seda, et neile saab alati toetuda ka raskete seisundite ja tunnete puhul.

Neljas kursusenädal on posttraumaatilisest stressist (Post-Traumatic Stress Disorder, PTSD), mis teadupärast võib tekkida traumeeriva sündmuse (sõda, vägistamine, liiklusavarii, pidev vaimne vägivald jms) kogemisel. Esmakordselt diagnoositi PTSD-d Esimeses maailmasõjas osalejatel. Kuid märke sellest seisundist võib leida juba palju varasema aja kirjandusest, näiteks Shakespeare’i tragöödiatest „Macbeth“ ja „Titus Andronicus“.

Neljanda nädala materjalid on mul alles pooleli, võib-olla täiendan seda postitust pärast veel mõne mõttekesega.

* FutureLearn'i tasuta online kursus vaimsest tervisest ja kirjandusest (Literature and Mental Health: Reading for Wellbeing), Warwicki ülikool.

Vaata ka:
Stress ja murtud südame sündroom. Mõtisklused biblioteraapiast - 1.
Depressioon ja bipolaarne häire. Mõtisklused biblioteraapiast - 3.
Vananemine ja dementsus. Mõtisklused biblioteraapiast - 4.

No comments:

Post a Comment