27/05/2016

Vaatamisi: looduserahu ja filmipinget

Viimase aja põhiliseks vaatamiseks on minu jaoks kujunenud köitvad Looduskalendri pesakaamerad, kus linnupojad järjest suuremaks kasvavad. Olen neist siin blogis ka varem kirjutanud, aga neis toimuvad kogu aeg suured muutused.

Kakukesed lendasid pesast välja, merikotka lapsekesed said eile rõngad ja nende hirmunud emme pöördus täna ka juba nende juurde tagasi, hiireviu kaks poega peavad vahepeal tõelisi duelle ning must-toonekure pojad on ka hästi armsa olemisega, kuigi üks jääb teistest arengus kõvasti maha. Tihasepesast aga vaatab tihtipeale vastu hulk ammuli nokki.

Muudeks vaatamisteks pole eriti aega olnudki - piirdun vaid väheste telesarjadega, millest mõni võib-olla blogilugejatel ammu nähtud.

Need kaks lühisarja, mida ETVst vaatan, on oma inglaslikkuses üsna sarnased, kuigi ühe tegevus toimub sõja ajal ja teise oma rahupäevade haiglas.

Tsiteerin sarjatutvustusi:

""Veripunane väli" (The Crimson Field, Inglise 2014) räägib Esimese maailmasõja rindemeedikutest, nende lootustest, hirmudest, võitudest ja tragöödiatest. Prantsusmaa ranniku välihaiglas ravivad arstid, õed ja vabatahtlikud mehi, kelle keha ja hing on kaevikutes viga saanud. Haigla on piir lahinguvälja ja kodurinde, kuid ka vanade reeglite, hierarhia, klassieelarvamuste ning uue mõttelaadi vahel."

Sarja režissöör David Evans on lavastanud ka populaarse "Downton Abbey". Paar näitlejatki, näiteks rindearsti mängiv Kevin Doyle, on sellest sarjast tuttavad.  Siinsel pildil aga on vabatahtlik Kitty, keda mängib Oona Chaplin.

Kaks osa on mul veel vaadata jäänud, lõppu ette ei tea, sestap elan sündmustikule kaasa.

""Hingetu"  (Breathless, Inglise 2013) haigladraama keskendub rühmale günekoloogidele ja õdedele, kes töötavad Londonis 1960. aastate algul, seksuaalrevolutsiooni eelõhtul. See oli aeg, mil Suurbritannia oli uhke oma kaasaegse tervishoiusüsteemi üle, kuid samas olid abordid keelatud (salaja tehti neid siiski) ja äsja turule tulnud rasedusvastaseid tablette võis välja kirjutada ainult abielunaistele ning tihti vaid meeste loal."

<<< Peategelaseks on kirurg Otto Powell, keda mängib Jack Davenport, kellel vist läheb sarja lõpus halvasti. Aga ei tea ka, sest siingi on mul veel kaks osa vaatamata.

"Kaardimaja" näitamises on ETV2s nüüd vist pikem vaheaeg, sest üks hooaeg sai just otsa. Täna  aga alustasin "Sünge juhtumi" (True Detective, USA 2014) vaatamist. See pidavat hirmuäratava tegevustikuga kvaliteetsari olema, aga mul soovitati seda vaadata, sest selle õuduse kompenseerivat täielikult peaosaliste näitlejameisterlikkus.

Esimeses osas oli tegemist rituaalmõrva ohvri leidmisega ja kahe detektiiviga. Martin Harti osas on kahekordne Oscari nominent Woody Harrelson ning Rustin Cohle'i osas Oscari võitja Matthew McConaughey. 

No comments:

Post a Comment