03/08/2014

Paber hakkab lagunema: kirjanikud pildikastis - 4.


Kui kolm tekstikest kirjanikest pildikastis - kokku viiest kirjanikust - ehk kirjandusfestivali HeadRead 2014 vestlustest kirjanikega (ETV2 saadete järelvaatamine internetis) said juulis peaaegu järjest kiiresti blogisse kirjutatud, siis viimane - kuues - ootas oma korda kauem. Vaatasin seda alles nüüd ja soovitan blogilugejatelegi. Eriti siis, kui neid huvitab ajalugu.

Antony Beevor (1946) on briti ajaloolane, kes on aastaid keskendunud Teise maailmasõja uurimisele. Eesti keeles on ilmunud päris palju tema teoseid. Teda küsitles saates poliitikateaduste doktor Maria Mälksoo.

Huvitavalt räägiti lahti ajaloouurijate töö arhiivides ning Venemaal sellega kaasnevast naiivsusest ja paranoiast, kirjade ja päevikute tõeväärsusest, tegelikkusest ja väljamõeldisest (ajaloo)kirjanduses. Veidi ootamatu oli kuulda suurest murest seoses Venemaa arhiividega: sõjaaja paber hakkab lagunema. Isegi sedavõrd, et pole teada, kui palju on dokumente säilinud siis, kui uurijatel on taas võimalik arhiividega tutvuda.

Beevor on kirjutamas oma (arvatavasti) viimast raamatut Teisest maailmasõjast - lahingust Ardennides. Seejärel tahaks ta hakata põhjalikumalt tegelema ammu järjekorras oodanud Napoleoni-teemadega, lootes neist midagi kokku kirjutada 2021. aastaks. Ja ikka on ajaloost kirjutamine tema jaoks kui piltmõistatuse kokkupanek.

Paar Beevori tsitaati saatest ka:
"Naised on paremad sõjatunnistajad kui mehed. Mehed on oma mälestusi filtreerinud hiljem loetud ametliku ajaloo järgi."
"Ajaloo arusaadav ja lihtne probleem on tagasivaatamine."
"Tuleb olla ettevaatlik, kasutades ajalugu ennustamissüsteemina. Ajalugu ei kordu. See ei toimi uuesti samamoodi."
"Vihkamine oli lõhkeaine, hirm oli sütik."
"Kõik sõjad ja eriti muidugi maailmasõda toovad tõenäoliselt kaasa ka kodusõja."


Antony Beevori koduleht

Kirjanikud pildikastis - varasemad tekstid:
Väga hea vaatamine: kirjanikud pildikastis - 1.
Lause kannab: kirjanikud pildikastis - 2.
Lummav köögipool: kirjanikud pildikastis - 3.

Foto: Pilverist 29. juulil 2014.

No comments:

Post a Comment