07/08/2014

"Sagedused" - "Frequencies / OXV: The Manual" (2013)


Inimese sagedusest, mis on teaduslikult tõestatud ja tema edu (õnne ja õnnestumiste) alus, oleneb tema teadmiste jõud. Nii võiks ühe lausega kokku võtta filmi "Sagedused" (Frequencies. / OXV: The Manual, 2013) sisu.

Aga see film on rikkalikum ja üllatavam. Tegevuskäigud pole etteaimatavad. Tegelasteks on uue ajastu Marie Curie, Isaac Newton, Nicola Tesla..., aga ka pikem tegelaste loetelu ei anna filmi sisu edasi. Midagi on siin tuttavlikku kumamas Strugatskitelt, aga võib-olla hoopiski mõnest muust ulmekast või tundepeenest armastusfilmist.

Selle Austraalia/Inglise filmi (režissöör ja stsenarist Darren Paul Fisher) esialgne pealkiri oli "OXV: The Manual", selle nimetusega linastus film mullu ka Lundis ulmefilmide festivalil. 2014. aasta maikuust linastub film USA-s, kus pealkirjaks on "Frequencies".

"Sagedusi" on nimetatud teaduslik-filosoofiliseks romansiks. Kas madala sagedusega Newton suudab köita kõrgsageduslikku Mariet, kas nende kohtumised on ohtlikud nii neile endile kui teistele, kas neile ettenähtud rolle saab muuta ja kas üldse on maailmas kõik ettenähtud või ootamatult juhtuv.

Kas kõik rangelt omas sageduses kasvatatud lapsed peavadki ka täiskasvanuna jääma oma raamidesse? Kas on midagi, mis muudab maailma rohkem kui armastus, muusika, sõna, mõte?

Kellele kuulub leiutis? Kas kõik toimub "mitte päris siin", "mitte päris praegu"?

Filmitreiler:


On üsna kindel, et "Sagedused" köidab noori, aga kas see ka vanemaid vaatajaid oma sagedusele häälestab? Esimeste jaoks on ekraanil hargnev tuttavlikum ja omasem, sest juba teatakse, et tulevikus on (kõrgtehnoloogiliselt) kõik võimalik, teiste jaoks võib-olla uskumatum, "ka nii võib"-tunne on raskem tekkima.

Tegelaste saatust jälgitakse lapseeast alates, neid mängivad algul lapsnäitlejad, hiljem täiskasvanud, aga kõik on oma rollides head, täpsed, detaile ja tundmusi või nende puudumist hästi välja mängivad. Siinsel fotol on Daniel Fraser ja Eleanor Wyld.


Mulle meeldis ja mu märksa noorematele tuttavatele, kes mulle seda filmi soojalt soovitasid, meeldis ka - isegi väga.

Reviews & Ratings for OXV: The Manual - IMDb.

No comments:

Post a Comment