08/06/2011

Venemaa - viljakas kasvupinnas dollarimiljardäridele


30. mail esitas terava ja huvitava mõtlemise ja maailmanägemise poolest tuntud kirjanik Mihhail Veller Ehho Moskvõ saates "Osoboje mnenije" mõtlemapanevaid andmeid Venemaa kohta, mis ta oli oma sõnul "tasuta leidnud internetist".

Venemaal on esikoht - ja edasi tuleb kaks lehekülge esikohti maailmas. I koht loodusliku gaasi varude poolest (23% maailma gaasivarudest); loodusliku gaasi tootmise ja ekspordi poolest; kivisöe varude osas; turba, metsa, soola, magevee, krabide, tuurakalade, tina, tsingi, titaani, nikli ja muu poolest. I kohal ollakse plaatina varude poolest ning lähi- ja keskmaa tegevusraadiusega õhutõrjevahendite ekspordi poolest. I kohal maailmas ollakse ka iga-aastase kosmoseaparaatide lendulaskmise poolest. Rahvuslikku rikkust on Venemaal maailmas samuti kõige rohkem, ükskõik millisest seisukohast seda ka ei vaataks - nii absoluutväärtuselt kui ka ühe elaniku kohta.

Aga samas...

Venemaal on maailmas I koht dollarimiljardäride kasvu osas, II koht (pärast USA-d) dollarimiljardäride arvu poolest. II koht maailmas (pärast Hiinat) võltsravimite leviku osas. II koht Euroopas (pärast Leedut) enesetappude arvult ühe elaniku kohta. II kohal maailmas (pärast Columbiat) on Venemaa tapmiste arvult ühe elaniku kohta. II kohal maailmas ollakse kümne viimase aasta jooksul tapetud ajakirjanike arvu poolest. II kohal maailmas ollakse spämmi levitajatena, III kohal lapspornograafia levitajatena. I koht maailmas kuulub Venemaale südame- ja veresoonkonna haigustesse suremise osas, orjade vedamisel (inimkaubitsemisel) rahvusvahelisel mustal turul, kange alkoholi müügi osas, vanemate poolt mahajäetud laste osas, laste ja noorukite enesetappude hulga poolest ja eakate inimeste enesetappude hulga poolest. I koht maailmas on Venemaal ka oma kodumaalt lahkujate arvu poolest.

Velleri sõnul piisab sellest süngest statistikast täielikult andmaks hinnangut Venemaa valitsusele, valitsevale parteile, ministritele jne. Nii kõrvutades saab selgeks, kui suured rikkused on riigil ja kui vähe ta annab inimestele tegelikult. Vahe rahvusliku rikkuse ja üldise elutaseme vahel ongi see viljakas kasvupinnas, milles võrsuvad miljardärid.

Aga millisel kohal on nende näitude kohaselt maailmas Eesti? Igatahes mitte Euroopa viie rikkama riigi hulgas.

Pilt on internetist, illustratiivne ja seostub teemaga, kuivõrd tegemist on Mihhail Velleri raamatuga.

2 comments:

  1. Vellerit olen lugenud ja ta on tõepoolest nutikas. Aga hakkasingi nüüd internetiavarustest Eesti kohta andmeid -edetabeleid otsima. Kasulik postitus sul.

    ReplyDelete
  2. Venemaa presidendi valimised on sellel taustal väga huvitavad. Millegi pärast on mul Medvedevi suhtes paremad lootused kui praeguse peaministri suhtes. Aga eks see üks vägikaikavedu ole ja mõlemad tahavad ju Venet jälle millegi poolest maailma etteotsa vedada.
    Enn olen.

    ReplyDelete