12/06/2011

ERR ainetel: kuidas teha uudist, millest midagi teada ei saa


Eile kl 20.03 ilmus ERR portaali järgmine uudis:

"Tallinnas Nõmmel avatud näitusel "Vene ime" on väljas kunagiste nõukogudeaegsete juhtide autod, tsaariaegsed automudelid ja ka muu niiöelda veneaegne tehnika, mida ei näe üheski maailma muuseumis.
Nii võib väljapanekus uudistada nõukogude kultusfilmi "Operatsioon Õ" kuulsa sinise invaauto koopiat ja riiklikult tähtsate tegelaste limusiine, millega sõitsid Lavrenti Beria ja Aleksandra Kollontai, vahendas "Aktuaalne kaamera".
Samas on ka väejuht Koonevi auto GAZ 61, mis on korraldajate sõnul maailmas tõeline haruldus. Näituse väärtust tõstab asjaolu, et ligi pooled "vene imedest" suudavad veel liikuda ja mõnel autol on säilinud originaalmootor ja -käigukast."


Väejuht Koonev on muidugi marssal Konev, aga mitte sellest ei tahtnud ma kirjutada. Seda uudist lugedes ja videolõiku vaadates tekkis mul näituse vastu huvi (seda enam, et see väljapanek haakub hästi mu lugemislaual praegu poolelioleva raamatuga "Brežnev".  Täna on pühapäev ja mul oleks aega Nõmmele näitust vaatama minna.

Aga võta näpust, Nõmme ei koosne teadupärast ainult kahest majast ja väikesest väljakust, vaid on suur piirkond. Oma pendlimehe oskusi ei hinda ma ka nii headeks, et võtaksin Nõmme kaardi ja hakkaksin pendli abil näituse toimumiskohta otsima. Uudises seda kirjas ei ole.

Facebooki "sõprade klubist", kellelt küsisin, kus see näitus võiks avatud olla, on palavaks nädalavahetuseks ilmselt kõik auto-, ajaloo- ja Nõmme-huvilised ära haihtunud. Googeldamine ei anna tulemusi, sest ainsad viited, mis otsinguga välja tulevad, viivad ikka tolle ERR infota uudise juurde. Venekeelses internetis pole näituse kohta ka midagi. Nii ma ei teagi endiselt, kuhu tuleks minna, et huvipakkunut näha. Ja võib-olla selleks ajaks, kui teada saan, on näitus juba läbi.

Kui alles ajakirjanikuks õppisin - tõsi, see oli väga ammu -, tambiti igale kirjutajahakatisele (nii kõikvõimalikes noorte reporterite klubides kui ka Tartu ülikoolis) pähe teadmine, et uudis peab lugeja/kuulaja/vaataja jaoks andma vastuse viiele küsimusele: Kes? Mida? Kus? Miks? Millal?, millele võiks lisanduda ka kuues: Kuidas? Toona kutsuti seda küsimuste ingliskeelsete algustähtede järgi "viie W reegliks".

Elementaarne, Watson, sest nii saab huvitunu teada, kes kus mida korraldab, millal ehk kaua see kestab, miks asja tehakse. Kuupäev, kellaajad, aadress jne.

Lugejal on uudisest kasu siis, kui ta ei pea hakkama otsima, kus asi (antud juhul näitus) tegelikult toimub, kaua ja millal see avatud on jne.

Nüüd vist see rusikareegel uudiste edasi andmisel enam ei kehti.

Kui eelnev puudutas AK-d, siis tundub, et ka Vikerraadioga on viimasel ajal midagi lahti. Möönan, et see võib olla liigsest kuumusest, mis ajusid pehmendab. Olen Vikerraadio kauane lojaalne kuulaja. Aga siiski tahaksin ma, et kui näiteks väljakuulutatud saatetunni saatejuhtidega Rakveres tund aega telefoniühendust ei saada, siis hea tava kohaselt kuulaja ees vabandataks või talle vähemasti veidi asja selgitataks.

Ja ühest uudistesaatest mõni päev tagasi kuuldud lausejupp "Kreeka naaber Hispaania...", annab mulle alust arvata, et ka geograafiast ei teata ERR-is suurt midagi.
Foto on laenatud "näituseuudise" juurest ERR portaalist.

TÄIENDUS: 13. juunil - näituse koht ja külastustingimus on nüüd kirjas siinse loo kommentaaris.

4 comments:

  1. Pärast nädalavahetuse tõttu poolteisepäevast otsingut helistasin ERR portaali toimetajale, kes juhatas mind AK päevatoimetajale helistama. Tänane päevatoimetaja, kes küll ise uudisenupuga seotud ei olnud, vaatas eelinformatsiooni, mille põhjal laupäevane uudiselõik tehtud oli, ja sai sealt teavet:

    nende põnevate autode näitus on Tallinnas Nõmmel aadressil Nõmme-Kase 12, vana helikassetitehase linnapoolses tiivas. Külastada saab eelneval kokkuleppel hr Rene Levolliga, tel 5122146 (telefoninumbri avalikustan hr Levolli loal), tegemist on vanatehnikamuuseumi väljapanekuga. Kauaks see avatuks jääb, pole praegu täpselt teada, aga hr Levoll arvas, et kõik huvilised jõuavad väljapanduga tutvuda.

    ReplyDelete
  2. Ennast täiendades: nüüd on ka Kanada eestlaste lehes ilmunud korralikku teavet sisaldav uudis selle näituse kohta:
    http://www.eesti.ca/?op=article&articleid=32600

    ReplyDelete
  3. Nõmmel elades pole ma sellest kuulnudki! Aitäh teabe eest!

    ReplyDelete