07/10/2009

Peedid pehmeks!


Mõnikümmend aastat tagasi, kui kokaraamatuid vähem oli, kogusid perenaised hoolega kõiksuguseid retseptiväljalõikeid. Eelnevate põlvkondade pereemadelt on minulgi üht-teist säilinud. Täna sattus kätte südamlik peedikeetmise õpetus vist 1970-ndate aastate "Nõukogude Naisest":
"PEEDID PEHMEKS
Peedid keevad palju kiiremini pehmeks, kui lüüa neile keskelt läbi harilik raudnael: suurematele peetidele jämedam ja pikem, väiksematele peenem ja lühem. Naela ots peab vähemalt sentimeetri võrra teiselt poolt välja ulatuma. Võiks ju väiksemaid peete paar-kolm tükki sukavardalegi lükkida, aga kahju vardast, see mustub keetes lootusetult.
Enne naelte kasutamist pesta nii peedid kui ka naelad hoolikalt puhtaks ja loputada rohke veega.
Vanamemm kuulas seda juttu ja ütles: "Lapseke, peedikeetmisel on oma nõks - tahavad ehmatamist. Keeda neid enne tükk aega ja pane siis külma vette - kohe lähevad pehmeks."
Head naelakeetmist!

5 comments:

  1. Kuskil mu paberite hulgas on vanavanematelt pärandatud nõuanderaamat „555 kasulikku nõuannet”, kus on muu hulgas selline huvitav õpetus:

    Allpooltähendet vahend on paljude poolt soovitud ja on kindel ning võrdlemisi osav kõhna inimese lühikese ajaga rammusaks minemiseks.

    Kakaod . . . . . . . . . . . . . . . . . 200 g
    Rõõska koort . . . . . . . . . . . . 3/4 liitrit
    Puhast sulatatud searasva . . 100 g
    Värsket rõõsakoore võid . . . . 200 g
    Suhkrut maitse järele.

    Kakao ja rõõsk koor keedetakse koos, lisandatakse sulatatud searasv ning viimaks või ja maitse järele suhkrut. Lastakse viis minutit keeda, võetakse tulelt, valatakse savianumasse ja hoitakse jahedas kohas. Võetakse kolm korda päevas, igakord supilusikatäis, ühe klaasi sooja piimaga. Korrapärasel tarvitamisel on kõhn inimene juba nädala pärast kaalus võtnud juurde.

    ReplyDelete
  2. „Võrdlemisi odav” ikka ☺

    ReplyDelete
  3. Väga hea!
    See võib isegi maitsev olla. Ainult et nii rõõsk koor kui ka rõõsa koore või koos on ilmne raiskamine.:)

    ReplyDelete
  4. Unustasin: selle õpetuse pealkiri oli „Kuidas kõhnust ravida”

    ReplyDelete
  5. Selle rammusaks minemise peaksin ära proovima. Mul "katsetamise" varu pea paarkümmend kilogrammi. Seda siis juhuks kui see liitrine savikauss pisut liiga äkiliselt mõjub.

    ReplyDelete