27/09/2009

Harju uulitsal


Vastakaid tundeid tekitav paik Tallinna südames. Lapsepõlvest on meeles, kuidas räägiti sõjajärgsest Tallinna taastamisest, Harju tänava pargi sünnist, labidatöödest, mida selle künka moodustamisel sõjavaremete kohale pidid tegema kõik täisealised tallinlased, ka minu vanemad.

Mulle meeldis käia pargi laiadel kiviservadel, pihk isa käes, vaadata purskkaeve ja istuda kiriku lähistel karukuju seljas. Too karu oli laste hulgas väga populaarne.

Millalgi 1980-ndatel aastatel (ei viitsi täpsustada) nägin Niguliste põlemist ja tornikiivri ripakile kukkumist. Saatuse pilkena oli samal päeval Harju tänava Kesklektooriumis, umbes saja meetri kaugusel kirikust, üleliiduline ateismiteemaline konverents.

Siis ühel päeval mäletan valusat kihvatust hinges, kui nägin esimest korda väljakaevatud varemeid, Kuld Lõvi ja teiste kunagi siin seisnud majade omasid. Vanadel postkaartidel olin neid maju ju näinud, aga niimoodi, ehedate ja valusate jäänustena veel mitte kunagi. Seisin hulk aega ja lihtsalt vaatasin, mõeldes aja kulgemisest.

Enne dalai-laama külaskäiku tegid Harju uulitsa parki püstitatud telgis liivamandalat Tiibeti mungad. Kummaline õhustik, filigraanne töö - hiljem kõik tuulest viidud...

Kunagise asjaliku linnalehe Õhtuleht majandusajakirjanikuna mäletan rohkeid omandivaidlusi ja otsustamisi, kas see paik uuesti täis ehitada või pargiks jätta.
Väljakaevatud varemed rohtusid, aga koos teabetahvlitega olid turistidele ja ka meiemaalastele endile õppetunniks ja huvikohaks.

Praeguste betoonservadega terrasside loomisse suhtusin ebalevalt. Vahepealsed restoranide puitplatvormid ei sobinud varemetele minu arvates mitte sugugi. Liuvälja kohta ei oska ma midagi arvata. Kui ta on popp, ju siis on inimestel hea.

Praegu... Jäätisekohviku ehitamine on hoos. Kiriku kõrval on imepõnevate mõhnaste tüvedemustritega vanad pärnad endiselt mööduva tummad tunnistajad.

Pargi vastas asuvate majade, üks neist läinud ajalukku Tallinnfilmi hoonena, fassaadid klantsivad. Nõelasilm on tühi ja vaikne, ainult mõni harv jalutaja kasutab seda ühendusteena Harju tänavalt Niguliste poole astudes. Pole suvist melu, Lollidemäe asukad pelgavad külma ja on mujale üle kolinud, vaid paar inimest istuvad pinkidel. Linnasüdame sügis...

No comments:

Post a Comment