27/06/2008

Pangahoonetest ajalooliselt ja isiklikult 1.


Täna käisin vaatamas Eesti Panga hooneid. Oli kõikidele soovijatele tasuta ekskursioon seoses sellega, et juuni 2008 on Eesti Panga kuu.

Alguse sai tunniajaline ringkäik Eesti Panga kunstigaleriist, kus parasjagu väljas Sirje Runge tööd, siis vaatasime panga vanemat osa, torni ja ülemise korruse saale, kus kunagi Maapanga president end koduselt tundis.

Ajaloolises Otto Tiefi valitsuse pildigaleriis - endine pangapresidendi söögisaal - sain tükk maad targemaks, sest ekskursioonijuht seletas üksipulgi ära selle valitsuse moodustamise ja hukuga seonduva ehk katse taastada Eesti iseseisvus pärast Saksa vägede taandumist ja enne Vene vägede pealetungi 1944. aastal. Kolme raamatut soovitas ka sel teemal kindlasti lugeda:
Jaan Krossi "Paigallend", Enn Nõu "Koeratapja" ja Erika Auliku "Viru tänav ja teised".

Väärikas Iseseisvusesaalis olid taas kõne all ajaloosündmused, iseseisva Eesti Vabariigi sünd. Arvatavasti ei ole maailmas ühelgi teisel riigil niisugust keskpangahoonet, kus riigi ajalugu nii tihedalt seostuks selle maa majanduse ja rahanduse ajalooga, ütles meie giid.

Vaatasime pangapresidentide portreid, mida tõenäoliselt on uurinud ka USA president G. Bush, kui ta just seda väikest galeriid läbides Iseseisvusesaali oma visiidi aegsele pressikonverentsile suundus.

Et pangahoonetes oli tavaline tööpäev, siis muidugi igale poole uudishimutsema ei pääsenud. Septembris tuleval lahtiste uste päeval olevat selleks paremgi võimalus.Tõenäoliselt ka tuleval aastal, mis on Eesti Panga 90. juubeli aasta.

Eesti Panga muuseumis käisin ka. Polnudki varem meie rahal kujutatud suurvaimude vahakujusid näinud. Meeldisid Baer oma terava ja targa olemisega, Tammsaare, Tubin, Keres. Ebalema panid mind Lydia Koidula ja Carl Robert Jakobson, kes polnud just päris sellised, nagu olen kujutlenud. Aga võib-olla olid nad just sellised, võib-olla oleme Koidula tumedad lokkis juuksed ja Jakobsoni suurekasvulise väärika olemise ise välja mõtelnud? Ei tea, tõesti ei tea.

Ja meil on ikka väga ilus oma raha.

No comments:

Post a Comment