19/04/2018

Vaatamisi: „Punane kilpkonn“ (2016)


„Punane kilpkonn“ (La tortue rouge, Prantsuse/Belgia/Jaapani 2016). Multikas ehk nagu tänapäeval öeldakse – anima. „Anima“ on paljudes keeltes „hing“. See on hingega film.

Vaatasin seda nädal tagasi. Tõmbas mu enesesse ja nüüdseks olen sellele, sellest ja sellega seoses palju mõtelnud. Teostuselt lihtne ja sellisena lummavalt kaunis, sisult laiahaardeline, ülev ja muinasjutuline ühekorraga. Läks väga hinge.

Blogisse panen selleks, et jääks jälg. Sellepärast ka, et praeguse seisuga on „Punane kilpkonn“ ETV2 järelvaatamises veel 7 päeva.


ETV2 sarja „Maailma kino“ tutvustuses öeldakse selle filmi kohta:
„Animafilm täiskasvanutele, üks 2016. aasta tippfilmidest. Merehädaline, kes pääses üksikule saarele, püüab kõigi vahenditega sealt pääseda. Iga vabanemiskatse luhtub, ja saatuslikku osa mängib selles hiigelsuur punane kilpkonn, kes peidab endas imepärast saladust. Dialoogita, üksnes pildile ja heliefektidele toetuv „Punane kilpkonn“ on esteetiliselt suurepäraselt teostatud, meisterlik animatsioon pakub hulgaliselt loodusvaadete puhast ilu, mis fookust inimeselt eemale nihutab ning nõnda ka mõistuloolist tasandit ehitab.
Film, mis teises pooles imemuinasjutuks pöördub, räägib kihilise loo inimese elutsüklist. Hollandi animarežissöör Michaël Dudok de Wit saavutas kuulsuse lühifilmiga "Isa ja tütar", mis 2000. aastal võitis ka Oscari. Väidetavalt vaimustus sellest ka Jaapani animalegend Hayao Miyazaki, kelle soovitus pakkuda de Witile täispikka mängufilmi tõigi kokku Prantsuse animaatorid firmast Wild Bunch ja ikoonilise kuulsusega Jaapani animatsioonistuudio Ghibili. Parima animafilmi Oscari nominent, Euroopa filmiauhinna nominent, kolm nominatsiooni Cannes´ist ja programmi „Un certain regard“ žürii eriauhind.“

https://etv2.err.ee/v/kultuur/maailma_kino/saated/30d18303-ce28-41b3-ad70-1b69c954f7f1/maailma-kino-punane-kilpkonn-la-tortue-rouge-prantsusebelgiajaapani-2016

No comments:

Post a Comment