02/03/2016

Vaatamisi: hispaaniakeelseid filme ja muud põnevat (täiendatud)


Alates tänasest saab märtsis kolmapäevaõhtuti ETV2-s (koostöös Iberofestiga) vaadata viimase viie aasta jooksul valminud hispaaniakeelseid filme. Panen selle nimekirja siia, siis on ühes kohas koos. Tahaksin neid enam-vähem kõiki näha (kas otse- või järelvaadates). - Kui on vaadatud, siis kirjutan igast ka lühidalt siia.

Täna õhtul kl 21.35 "Apelsinimesi" ("Miel de naranjas", Hispaania-Portugal 2012, rež Imanol Uribe) - ajalooline põnevik 1950. aastate Franco-aegsest Hispaaniast. - Jäi seekord siiski vaatamata, sest jäin oma järelvaatamise kavatsusega veidi hiljaks, seitse selleks lubatud päeva said enne otsa.

9. märtsil kl 21.35 lühifilmide kassett "Rio, ma armastan sind" ("Rio, Eu Te Amo", Brasiilia-USA 2014). (Enamasti portugalikeelseid) lühifilme ühendav teema on armastus Rio de Janeiros. Hulk huvitavaid näitlejaid ja režissööre. - Vaadatud. Kaunis, poeetiline ja kohati isegi kummituslik film, väga head tüübid ja osatäitmised, väga meisterlikult kokku pandud erinevad lühifilmid, hea muusika, ilus ja suurepäraselt mõjuv nii kogusummana kui üksikute episoodide kaudu, nii kurbuses kui rõõmus.

16. märtsil kl 21.35  sotsiaalne draama "Ässad" ("Os fenómenos", Hispaania 2014, rež Alfonso Zarauza) - selle filmiprogrammi kõige värskem linateos, mille kohta väidetakse, et kuigi tegemist on kaasaegse naise tõsimeelse iseseisvumisega, on teema tembitud eheda huumoriga. -  Vaadatud. Tutvustust pealiskaudselt lugenuna eeldasin, et on lõbus ja humoorikas film, tegelikult aga on tõepoolest sügavalt sotsiaalne lugu Hispaania ehitajatest majanduskriisi ajal. Sümpaatne peategelanna saab ehitusel hakkama meestega võrdselt, hoolitseb lapse eest ja lahendab oma keerulisi suhteid. Täitub ka üks tema unistus, kuid ainult korraks. Palku ei maksta õigel ajal. Eelistatud on hispaanlased, mujalt tulnute elu on veelgi raskem.Unistustele on palju ruumi, aga vähe täitumislootust.

23. märtsil kl 21.35 täispikk multikas täiskasvanutele "Kortsud" ("Arrugas", Hispaania 2011, rež Ignacio Ferreras) - lugu sõprusest ja vananemisest, tegelasteks kaks toanaabrist sõpra vanade hooldekodus. Saanud palju väärikaid auhindu. - Vaadatud. Väga südamlik film. Soovitan kõigil vanematel inimestel vaadata. Nooremad võiksid ka...

30. märtsil kl 21.35 romantiline komöödia "Õnne saladus" ("El misterio de la felicidad", Argentina-USA 2013, rež Daniel Burman) - nn kadumismüsteerium. Tõotab põnev olla. - Vaadatud. Väga lahe ja soe film. Kaks sünkroonselt elavat sõpra, kuid ühel hommikul on teine kadunud. Kui sõber Eugenio kaob, pole Santiago elus enam miski, nagu varem. Koos Eugenio naise Lauraga otsib ta vastust küsimusele, miks sõber nende juurest ära läks.

Lisaks on mul märtsis tahtmine jätkata kriminaalsarja "Unustamatu 1"("Unforgotten, Inglise 2015) vaatamist ETVst. Peaosas inspektor Cassandra Stuartina on selles näitlejanna Nicola Walker, kes jäi mulle meelde väga impulsiivse ja ootamatu karakterina eelmisel aastal vaadatud romantilisest BBC draamasarjast "Viimane tango Halifaxis". - Vaadatud. Täitsa põnev kolmeosaline sari, mille lõpplahendus ei olnud väga klaarilt etteaimatav, kohati häiris kõrvalliinide rohkus, aga üldiselt hea, võiks jätkuda ja kui, siis sama peategelasega.

Eelmisel nädalal alustas ETV2 ka "Kaardimaja" ("House of Cards") järjekordse hooaja näitamist. Kuigi sarkastiline, terav ja julm ning kohati mu taluvuspiiride lähedal, on see sari mulle huvitav.

No comments:

Post a Comment