29/08/2015

Kired Peterburi "Mefisto maja" ümber

Mitmesuguste kunstiväärtuste lõhkumist tuleb viimasel ajal ette nii lähedal kui kaugel. Siin ei kirjuta ma meile kaugest ja põnevast Palmyrast, mille templid on maatasa lõhutud, vaid lähemal asuvast suurlinnast, kus vist küll enamik eestlasi käinud on.

Mõni päev tagasi, 26. augustil 2015, lõhkusid tundmatud isikud päise päeva ajal Peterburis Lahta tänaval nn Lišnevski maja ehtinud bareljeefi, mis kujutas Saatanat, Mefistofelest, ja mille tõttu seda juba ammusest ajast arhitektuurimälestiseks olevat hoonet ka "Mefisto majaks" on kutsutud. Bareljeef ise võeti muinsuskaitse alla 2013. a.


Lišnevski maja on ehitatud aastatel 1910-1911 ja saanud oma nime tollal väga modernse arhitekti Aleksandr Lišnevski (1868-1942) järgi. Tema oli selle maja projekteerija, ehitustööde tellija ja omanik.

On seisukohti, et Mefistona kujutas Lišnevski iseennast. Kuid rohkem on arvatud, et Mefisto bareljeef loodi kuulsa ooperilaulja Fjodor Šaljapini (1873-1938) järgi ja auks. Alloleval fotol on Fjodor Šaljapin Mefisto rollis Charles Gounod' ooperis "Faust" (u 1915. a, fotograafi ei tea):


1926. a laulis Fjodor Šaljapin Mefisto aariat "Son lo spirito, che nega" Covent Gardenis niimoodi:
https://youtu.be/QaQwpDll2Lg?list=RDQaQwpDll2Lg

Aga läheme tagasi "Mefisto maja" juurde...

Esialgu arvati, et kuuekorruselise hoone ülaosas olnud Mefisto bareljeefi lõhkusid õigeusklikud, kes ei nõustu sellega, et ehitatava ja vastselt risti saanud Püha Ksenia kiriku läheduses olevat hoonet kaunistab Saatan. Kirik on oma seost vandalismiga eitanud. Hiljem on väidetud, et lõhkumistöö võtsid omaks Peterburi kasakad, sisuliselt samal põhjusel.

Peterburis "Mefisto maja" juures on nüüd toimunud umbes 400-500 osavõtjaga rahvakoosolekud nõudmaks bareljeefi taastamist. Kuritöö Mefisto kallal hoiab linlaste meeli ärevil. Väidetavalt on juba alustatud ettevalmistusi bareljeefi taastamiseks. Praeguse seisuga levib rahvasuus hoone uus hüüdnimi "maja ilma Mefistota".

Faktid ja fotod on kokku otsitud internetist.

No comments:

Post a Comment